CS:GO

Kdo bude šampionem Slovenska? MSR zná rozlosování prvních zápasů

Kdo bude šampionem Slovenska? MSR zná rozlosování prvních zápasů
18. 9. 2023
  |  

Podzim na CZ/SK scéně tradičně patří LAN turnajům s velikou prestiží. Po bok MČR se do této kategorie řadí i mistrovství Slovenska, které se i letos odehraje v Agrokomplexu Nitra. Vůbec poprvé se v turnaji představí SINNERS, kteří s DNE dostali vstupenku do semifinále, o postup do TOP4 se pak budou v úvodních zápasech ucházet Enterprise, Sampi, UNiTY a GLORE.

Turnaj s celkovou dotací 17 000 Euro, ze které si vítěz odnese 10 000, startuje již za deset dní. V Nitře se o titul z Majstrovstvá SR 2023 porve šest týmů, vůbec největší šance na výhru by měli mít úřadující šampioni Slovenska z Dynama Eclot, nebo úřadující mistr ČR SINNERS. Právě tato dvojice jmen, která v současnosti vévodí i letošnímu seriálu MČR, si svými výkony vysloužila nasazení do semifinále a divákům se tak představí až v odpoledním programu úvodního dne turnaje. O první dva zápasy se totiž postará zbývající čtyřka účastníků. Úderem desáté hodiny dopolední Majstrovstvá SR 2023 odstartují duelem mezi týmy UNiTY a Enterprise. 

První zmiňovaná organizace v průběhu letního přestupového období razantně posílila, když místo lukeho a nitra přišli M1key s Pechynem. Právě díky těmto transferům se UNiTY téměř povedlo obnovit sestavu, která loni v Brně na MČR skončila druhá za libereckými hříšníky. Jedinou změnou oproti sestavě eSuby je pozice snipera, kde místo blogg1se nastoupí NIO. Za hráči se v pozici kouče představí desty, který si jednoznačně výkony své předešlé sestavy musel chválit. Povede se mu ale uspět na úvod proti EP? 

Sestava vedená jedním z mediálně neznámějších IGL tuzemské scény, Michalem "leckr" Kadlíčkem, se také v rámci letní přestupové ságy výrazně proměnila. Vůbec poslední změnou bych příchod snipera Lukáše "capseN" Koláčného z Cryptovy, kde původně čerstvý absolvent bakalářského studia plánoval odehrát celou druhou část sezony v týmu s HONESem, AJTTem, Rutkem a kinzem. Nabídka full time hraní ale byla lákavější. CapseNa v sestavě dále doplňují, kromě již zmiňovaného leckra, system, manguss a MoriiSko. Právě Josef "MoriiSko" Maurenc má na LAN prostřední nejčerstvější vzpomínky, když s českou reprezentací v rumunském Iași během IESF World Esports Championship 2023 čelil týmům z různých koutů světa.
Úřadujícím mistrem Slovenska je tým Dynamo Eclot, povede se nové sestavě zopakovat úspěch?
Zatímco v duelu mezi Enterprise na UNiTY nelze favorita jednoznačně určit, v druhém čtvrtfinále lze předpokládat, že Sampi budou hrát proti GLORE první housle. Sestava trenéra bfulla, která se pravidelně ukazuje v sériích CCT vyzve mix pod značkou GLORE. Sestava Skyy, bestch, tomyo, Muttenzi a twist se jako jediný účastník do turnaje dostal přes otevřenou kvalifikaci, kde se česko-slovenským střelcům ve finále povedlo zdolat výběr Cryptovy po úspěšném postupu z lower bracketu. 

Podobný scénář by sestava mohla zopakovat i v Nitře. Tamní turnaj i přes nízký počet účastníků se totiž odehraje v double elimination bracketu, který bývá často využíván až při větších počtech zúčastněných týmů. Možným důvodem je také kompletní pokrytí turnaje na hltv.org, kde je formát turnaje často zmiňován jako jedna z podmínek pro zařazení turnaje do nabídky.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.