CS:GO
Zajímavosti
Rozhovor

Jiří "Bananides" Johanides: Chceme ukazovat gaming a esport v jeho největší kráse i v regionech

Jiří "Bananides" Johanides: Chceme ukazovat gaming a esport v jeho největší kráse i v regionech
1. 9. 2023
  |  

Jiří "Bananides" Johanides vyměnil práci a z Good Game se přesunul do nově vzniklé eventové agentury Reset Button. Společně s ní již pořádal akci RETAKE Festival, která se těšila velkým pochvalám účastníků. Jaké mají další plány a vrátí se definitivně Bananides ke komentování? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru.

Co stálo za tím, že jsi skončil v gamingové a esportové agentuře Good Game, kde jsi pracoval v předchozím období?
"V životě každého hráče musí přijít přestup a v mém případě to nebylo jiné. V Good Game jsme se vzájemně dohodli, že moje výkonnost už nebyla nejlepší a že přísun mých pracovních aktivit pro agenturu už nebyl tak dobrý, jak třeba v předchozích měsících. Velké vyhoření pro mě přišlo po League of Legends turnaji Prague Champs, kdy si můžeš představit, že máš velký projekt, který troufnu si říct, že otřásl domácí scénu a rezonoval, ale pak přijdou i ty menší projekty. A v nich nechci říct, že jsem neměl motivaci, to určitě ne, ale “už to nebylo no” a obecně už ta práce nebyla taková dobrá z mé strany, takže jsme se s vedením dohodli na tom, že budu propuštěn."

A proč následoval krok právě do eventové agentury Reset Button?
"Přechod do Reset Button byl velká náhoda. Jednou jsem se bavil s Moritzem Straube (CEO SINNERS Esports, pozn. red), kterému jsem zmiňoval, že končím a možná budu něco opět v esportu hledat, ale že nemám nic konkrétního a on mi řekl, ať počkám, že se něco chystá. No a o pár týdnů později jsme se propojili a potkali s Maxem Eulerem (ex-General Manager SINNERS Esports, nyní CEO Reset Button, pozn. red) a domluvili se. Následně jsme začali spolupracovat a s dalšími kolegy jsme o 3 měsíce později tady v liberecké Home Credit Areně a koukáme na to, jak se na ledě hraje turnaj starších žáků a my tady vedle hrajeme Counter-Strike a jiné videohry."

Na co se budete právě v nové agentuře, ve které aktuálně působíš, dlouhodobě primárně zaměřovat? Aktuálně je právě RETAKE Festival vaším prvním počinem. Budou to jen esport či gaming akce anebo plánujete mířit i dalšími směry?
"V první fázi rozhodně pouze esport a gaming. Vychází to z toho, že je to odvětví, ve kterém oba máme největší zkušenosti a ve kterém věříme, že můžeme udělat nějaký průlom s velkými věcmi. Takže dokud si nebudeme úplně jistí ve všem a nebudeme mít úplně ještě všechno podchycené, protože pořád je toho spousta, co se defacto na denní bázi učíme, tak esport a gaming budou jediná odvětví, která budeme řešit."

A je zde potenciál do budoucna mít ten přesah jiný směrem?
"Možná někdy do budoucna budeme schopni mít nějaký přesah, ale na to se teď nesoustředíme. Chceme vypilovat to, v čem už teď si myslím, že jsme docela dobří, abychom v tom byli úplně nejlepší."

Tím, že jsme v liberecké aréně v Liberci, tak je zde nějaký potenciál právě na spolupráci s zdejším hokejem, tvorba nějakých fanzón nebo dalších aktivací během hokejových zápasů?
"Není to o tom, že bychom se chtěli soustředit vyloženě na Liberec, nebo zde na Home Credit Arénu. Ten prostor, který jsme zvolili, byl pragmatický, neboť Max to tady velice dobře zná i vzhledem k jeho návaznosti na firmu Syner. Máme určité výhody, ze kterých můžeme čerpat. Zkrátka a dobře jsme si říkali, že je to dobrá počáteční lokalita. Samozřejmě si uvědomujeme nástrahy, spíše řekněme umístění města Liberec jako takového pro tento typ akce, ale všechno jsme potřebovali chystat v šibeničním termínu, protože od rozhodnutí, že RETAKE Festival uděláme do rozjetí té akce bylo prakticky pouze dva a půl měsíce, což není zrovna dlouhá doba a potřebovali jsme mít nějaké místo, kde už víme, co a jak funguje. A právě proto jsme zvolili tohle místo, ale nechceme se soustředit pouze na Liberec nebo Liberecko jako region. Rádi bychom cestovali všude možně po naší zemi a ukazovali gaming a esport v jeho největší kráse i v jiných regionech."

Pojďme ještě na to, co máš ty primárně na zodpovědnost v rámci agentury. Můžeš nějak přiblížit?
"Řekněme, že nemám přímo danou pozici, že bych o sobě mohl říci, že jsem tohle nebo tohle, víceméně jsme si to ani nijak neurčovali. Ale ta největší zodpovědnost je komunikace a obecně zastřešení nějaké logistiky, takže emailování, řešení termínů, dohady o časech příjezdu atd. Samozřejmě pak na tom samotném eventu je to něco jako taková koordinace a nejbližší, co se tomu vlastně může ze zavedených pozic přibližovat je něco jako Event Manager, ale v esportu to zkrátka funguje tak, že každý pomáhá na všem možném. Ale na tomto konkrétním projektu jsem nejvíce řešil logistiku, marketingovou strategii a komunikaci, ať už směrem ven, nebo interně."

A jak jsi zatím spokojen s tím, jak to tady na RETAKE Festival vypadá?
"Spokojenost je za mě veliká, nechci říci, že maximální, protože jsem v tomto asi možná trošku perfekcionista a jsou určitě věci, které by se tady daly zařídit trochu lépe. Ale jak říkám, operovali jsme s velice minimálním množstvím času. Samozřejmě, že bych si přál, aby tady bylo full 200 lidí a aby nám další bušili na dveře, že si chtějí zahrát taky a že už se na ně nedostalo místo, ale s těmi všemi problémy, se kterými jsme se museli v době příprav potýkat, tak to zkrátka a dobře nebylo úplně možné zaplnit tak, jak bychom si představovali. Ale zatím lidé, kteří jsou zde na akci a chodí za námi, tak si to chválí a říkají, že je to tady dobré, že jsou spokojeni, tak je to hlavní, protože šanci udělat první dojem máš jen jednu… Tohle je ta naše velká šance udělat první dojem a to nejdůležitější, co my chceme je, aby si odtud lidé odnesli dobrou zkušenost, skvělé vzpomínky na fantastický servis, protože pokud je o hráče postaráno, tak tím spíš se budou chtít co nejdříve zase vracet."

Tým pořadatelů RETAKE Festival 2023 | Zdroj: Facebook RESET Button

Můžeš přiblížit nějaké problémy, se kterými jste se potýkali?
"Největší problém byl s platební metodou. Pokud totiž pořádáš akci a prodáváš na ni vstupenky a lístky, tak potřebuješ, aby si je někdo někde kupoval a velká část naší marketingové strategie byla založena právě na tom, že máme zahájený prodej a kolem toho jsme se chtěli určitým způsobem točit. A v jedné bance, kde jsme chtěli tuto platební metodu řešit, nám bylo řečeno, že to nebude problém a že to do pár dní bude zařízeno. Pak z toho však byl týden, dva a následně jsme, zjistili, že člověk, který to měl řešit je na dovolené a jeho “záskok” je obecná infolinka, kde nám moc nepomohli. Takže my jsme se vlastně s vyřízením té platební brány zpozdili o celý měsíc, což v horizontu 2 a půl měsíce příprav je skoro 50 % času a my jsme chtěli začít prodávat lístky už vlastně od začátku července. Takhle jsme je začali prodávat až ke konci července a zkrátili jsme si tu dobu o dobré 3 až 4 týdny, kdy si myslím, že kdyby lidé, měli možnost si lístky začít kupovat, že by taky na akci pohlíželi jinak."

To byla právě má další otázka. Myslíš si, že tohle prodlení ovlivnilo tu (ne)naplněnou kapacitu?
"Jednoznačně ano. Nechci říkat, že to byla jediná věc, ale určitě to byla hlavní věc, protože, jak říkám, když se ty lístky nemůžou kupovat, tak se nemůžou prodávat a spousta lidí pak musela řešit na poslední chvíli, jestli pojede nebo ne. Tím, že hodně cílíme na mladé lidi, tak samozřejmě ty rozpočty nejsou úplně největší a všichni to dobře známe z dob minulých, kdy jsme byli studenti a podobně. Hodně nám to uškodilo a bohužel jsme nebyli schopni to nastavit tak, jak bychom si přáli. Za mě to je hlavní faktor, určitě ano. Bohužel, měli jsme trochu smůlu, ale věděli jsme, že tohle je riziko, se kterým do toho jdeme. Vzhledem k tomu, že jsme to chystali v asi nejhorším možným období v roce, horší už je možná jenom období Vánoc, ale myslím si, že i tak jsme se s tím poprali statečně."

Je tu vidět i na tuzemskou byoc lan hezké zázemí, na vašem webu a na dalších sítích se dalo dočíst, že se tady dá spát, že jsou tady sprchy, že tady je zkrátka všechno. Tak co kdo je tou primární cílovkou téhle akce, nebo kdo by měli být možná do budoucna? Protože řekněme, že na první dobrou to může působit trošku víc fancy než třeba dříve byli lidi na tradiční byoc v Česku zvyklí.
"My jsme asi trochu s Maxem v hlavě nastavení jinak a chceme, aby kdokoliv, kdo přijel, tak měl prostě kompletní servis a užil si to se vším všudy. Ono jakoukoliv random akci můžeš udělat kdykoliv a kdekoliv, ale riskuješ tím spoustu věcí, ale hlavně to, že se tam nikomu nebude líbit a lidi, kteří tam přijedou, budou chtít třeba po 3 hodinách odjet zase domů. To je to poslední, co bychom tady chtěli řešit. Jak už jsem říkal i v předchozích odpovědích, my chceme na našich akcích poskytovat kompletní servis, aby opravdu jediná starost návštěvníků byla dostat se sem a užít si tady dobrý čas. A naše cílovka? Zkrátka mladí hráči ve věku 15 až 30 let jsou asi tou největší, ale je nám to vlastně asi úplně jedno jestli sem přijede někdo z této sorty lidí, anebo nějaké jiné. Primárně chceme cílit na ty, kteří se rádi potkávají s ostatními a kteří třeba nezažili úplně takový ten boom byoc lanek a internetových kaváren a všeho možného. My víme, že online forma je pěkná a že to je pohodlné, ale ono co si budeme povídat, to, že se na té akci potkáš s těmi lidmi, zažiješ zážitky, které si doma z pokojíčku nemůžeš ani představit. My chceme ukázat i nejenom veřejnosti, ale hlavně hráčům, že potkávat se pořád v té komunitě a jezdit na tyto offline akce je pořád jednou z klíčových záležitostí pro to, aby scéna mohla dále růst a nadále fungovat."

Zmiňoval jsi už, že zatím od lidí zde a hráčů máte pozitivní odezvy, tak jsou pozitivní i protože, je poskytujete komplexní servis od místa, sociálního zázemí, místa ke spánku, přístupu k jídlu a pití apod?
"Troufnu si říci, že je to hlavní lákadlo, respektive ta hlavní věc, která pohání právě ten pozitivní feedback. Opravdu každý, kdo sem přijde a má nějaký problém, tak to není o tom, že s tím nic neuděláme, ale naopak vždycky hledáme a najdeme nějaké řešení. Pokud někomu něco nefunguje, snažíme se poradit anebo to přímo vyřešit, pokud má někdo hlad nebo žízeň, může se občerstvit přímo pár metrů od svého místa. Věříme tomu, že dobré benefity, které v rámci vstupenky máš, například, že obdržíš jako hráč bezedný kelímek a může si čepovat během víkendu zdarma nealko, tak ti odpadne spousta starostí a je to jenom opravdu o tom, že jediné, na co se pak hráči mohou soustředit je sezení u počítače a hraní her, což je ve finále to gró, co my chceme, aby oni si odtud odnesli."

Na drtivé většině akcí se vždy nějaké, byť klidně drobnější, technické potíže objeví, tak co to bylo u vás?
"Přiznám se, že na tohle úplně tak nemohu odpovídat, neboť k mé kolizi s volejbalovým soustředěním jsem se zde příprav přímo na místě neúčastnil, ale umím si představit, že největší problém musel být cable management. Přeci jen se nenacházíme zrovna na malém prostoru, těch míst, které bylo potřeba opatřit zapojením kabelovým, je tady opravdu na 200, i když teda ta celková kapacita se poté snižovala a počet stolů a tedy i míst, který my jsme zde chystali je 130 -140 tuším nějak pro přibližně 10 Counter-Strike týmů a dalších her. Takže ty musíš ta místa opatřit roztrojkou, stolem, židlí, síťovým kabelem na internet atd. A tohle všechno, což nezávidím, jak my jsme vždycky říkali s nadsázkou těm minionům, kteří tady museli běhat a všechno tohle všechno zařizovat, ale to jsou ty reální MVP celé této akce, protože to je to základní, co tady musí fungovat na 100%. Kdyby nefungovala pípa na pivo, tak by to bylo to smutné, ale poradili bychom si jinak, kdyby tady nebylo jídlo, bylo by to smutné, ale poradili bychom si jinak, kdyby nefungovala elektřina nebo internet, tak jsme nahraní."

Co se týká dalšího pokračování podobných turnajů, tak máte vytipované nějaké místo v Česku nebo na Slovensku, kde by mohlo být pokračování?
"Posoudit v tuhle chvíli nemáme konkrétní místo a že bychom si řekli dobře příští zastávka bude nevím epet ARENA na Letné nebo něco podobného, tak to úplně takto ne, ale chceme se pohybovat různě po regionech, aby se ty akce neopakovaly příliš u sebe. To znamená, že další akce asi nebude s největší pravděpodobností například v Ústí nad Labem, ale rádi bychom zavítali například na Moravu, do Jihočeského kraje, do Slezska, zkrátka a dobře rádi bychom tu příležitost se dostat na takovou akci poskytli ve více regionech, protože si uvědomujeme velice dobře, že některé tyto okrajové části republiky jsou prostě pro někoho hrozně daleko a opravdu pro někoho dostat se do Liberce může být dost náročné. Pro mě samotného to znamenalo více než dvouhodinovou cestu autem, ale ne každý má třeba tu možnost jím jet. A jak víme, hromadná doprava v některých částech země nemusí být úplně příznivá i proto se chceme ukazovat i jinde. V neposlední řadě se tak můžeme posouvat i my, protože s každým místem přijdou nové výzvy a zkušenosti."

Během léta tě diváci mohli opět vidět a slyšet za mikrofonem při komentování, tak jak to s tebou vypadá v téhle oblasti? Jsi po pauze definitivně zpět a chceš se tomu věnovat dál?
"Přiznám se, že teď mám období, kdy dvakrát zvažuji každé životní rozhodnutí, neboť v příštích letech si chci hodně překopat své životní priority. Komentování esportu je časově hodně náročné, byť je to pořád si troufnu říct, že nedílná část mého života a ve finále mě to dostalo tam, kde nyní jsem. To si myslím, že asi nemohu říci. Jinak jsem rád, že jsem zpátky, užívám si to. Výkonnost si v tuhle chvíli netroufnu hodnotit, to asi nechám na jiných, je důležité, aby se u toho bavili ostatní."

A zůstaneš u toho nadále?
"Jestli u toho dokážu zůstat napořád? Spíš ne, já vím, že jednou skončím. Vím, že to nebude na furt. Já vím, že ze mě nebude ten full time caster a to je sen, který už jsem vzdal a kdy přijde ten ultimátní konec? Může to být letos na konci roku, může to být v příštím roce, ale troufnu si říct, že to bude dříve než za 5 let. Samozřejmě i tohle se může změnit. Stačí, aby přišly nějaký zajímavé nabídky a celé to může být jinak. Teď to bude o tom, jak se dokážu chytit. V dalších měsících mě čeká ESL Pro League, budu doufat v pozvánku na MČR, byť si nemyslím, že bych si ji za letošní rok měl zasloužit, a další akce… To všechno hodně napoví, včetně feedbacku od těch, kterých se to týká, což pro mě bude velmi důležité. Sám si ty věci můžu vyhodnotit, ale hodně dám na názor ostatních, takže i tohle bude velkou roli v tom, jestli a jak dlouho budu vlastně pokračovat."

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.