CS2

Jarní část MČR málem přišla o oba favority, jistotu play-off mají UNiTY a Sampi

Jarní část MČR málem přišla o oba favority, jistotu play-off mají UNiTY a Sampi
19. 5. 2024
  |  

Turnaj Tipsport CS Spring je ve své skupinové části plný překvapení. Hned v úvodních BO1 prohráli oba finalisté zimní zastávky, jejichž boj byl velmi těsný i v BO3 sériích o udržení. Skupinou smrti naopak bez zaváhání prošli UNiTY, po skalpu eSuby a Enterprise Genesis si pak postup ze skupiny B zajistili Sampi.

Česká špička má v posledních dnech veselo. SINNERS překvapili diváky i konkurenci posazením NEOFRAGA, Dynamo Eclot pak ztratilo status tuzemského hegemona. K druhé zmíněné situaci výrazně přispěly herní výkony na turnaji Tipsport CS Spring, kde svěřenci trenéra replaye v úvodní BO1 sérii padli s BRUTE. Favorizované SINNERS v úvodním zápase navíc přehrála mladičká sestava Enterprise Genesis a oba finalisté poslední zastávky taky byli krůček od vyřazení.

Roli favorita na postup do play-off potvrdily alespoň zbylé dva týmy z domácí TOP 4. Bez větších problémů si vítězství ve skupině A, skupině smrti, zajistila sestava UNiTY. Ta se v prvním zápase proti FLOW vedeným zkušeným IGL lukem prezentovala jednoznačným výsledkem 13:4 na Anubisu, v postupové BO3 neměla problém s BRUTE, které porazila 2:0.

V podobné herní pohodě byli i Sampi. Úřadující mistři ČR vyzráli v úvidní BO1 na eSubu 13:7. Proti hráčům modré krve to sice dlouho vypadalo na jednoznačnější výsledek, jelikož Sampi vedli 11:0, nakonec se ale zápas na mapě Mirage stal výsledkově relativně vyrovnaným. To lze částečně prohlásit i o následném střetnutí s Enterprise Genesis, které Sampi opanovali 2:0 po mapách Inferno (13:5) a Anubis (13:7).

Dynamo se proti FLOW protrápilo k vítězství

Naopak favorizované Dynamo se zapotilo i v sérii o udržení proti FLOW. Sestava kolem luka hrála skvěle, trápila se sice v pistolkových kolech, full-buye a zejména skvělé CT strany ze zápasu však udělaly rovnocennou bitvu. Map pick FLOW, Ancient, se dostal po nervydrásající druhé polovině až do prodloužení, které nováček mezi domácími týmy ovládl 16:13. 

Na Anubisu tak bylo o zábavu postaráno. Dynamo si ale vlastní map pick i přes nejisté výkony nakonec pohlídalo, za CT dělal největší problémy svému soupeři sniper forsyy, jehož dobrá poziční hra leckdy znamenala open kill a početní převahu. Navzdory několika zaváháním ale výsledek 13:10 ve prospěch Dynama Eclot posunul sérii do decideru. Rozhodovalo se na mapě Mirage, která již byla v držení Dynama. Tomu se po změně stran, za T, povedlo vyhrát hned dva force buye, což se neslučovalo s postupovými šancemi FLOW. Zkušenější tým si tak zachránil šance na postup do vyřazovací části a od nedělních 15:00 prověří BRUTE.

SINNERS přehráli eSubu 2:1

Problémy v "do or die" zápase měli i SINNERS. Vicemistři Tipsport CS Winter do duelu s eSubou nevstupovali zrovna příjemně naladěni, jelikož kvůli kolizi museli za vedení 1:0 na mapy zkontumovat zápas CCT Europe Series 3 proti 1WINu. Za strůjce tohoto problému přitom v předzápasovém studiu Tomkeejs označil právě eSubu, která nesouhlasila s přesunem vzájemného zápasu. 

I přes tyto trable SINNERS na prvním Infernu potvrdilo roli favorita. Na serveru hravě dominovali a úvodní mapu opanovali 13:6. Výsledek a formu z Inferna ale nepřenesli na svůj Anubis. Ten se pro Hříšníky stal doslova peklem na zemi a eSuba skvělou hrou, podpořenou o vyhrané aimové duely přehrála soka 13:3. Za původce úspěchu lze částečně označit crezeho, který po prohraných prvních pistolkách s deaglem uspěl v 1v3 situaci.

Rozhodovalo se na Dustu. Veto BO3 série sice mělo SINNERS favorizovat, avšak eSuba dělala problémy. Ke skvělým výkonům se vyburcoval HennkyG, jehož pokus o 1V4 v jednom z důležitých kol zmařil až zásah beastika. Právě kapitán Hříšníků byl na prašné mapě slyšet killově nejvíce, celkem si připsal rovných 20 zásahů a byl nepostradatelnou součástí vítězství 13:7. O play-off si SINNERS zahrají s Enterprise Genesis od nedělních 18:30.

Zdroj úvodní fotky: Facebook @mcrpc.cz

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.