CS:GO

Jaký byl rok 2022 u SINNERS? Osudová ztráta šance na Major, konec dominance i hattrick na MČR

Jaký byl rok 2022 u SINNERS? Osudová ztráta šance na Major, konec dominance i hattrick na MČR
7. 1. 2023
  |  

SINNERS a rok 2022? Doslova jako na houpačce. V jednu chvíli opěvovaní a milovaní, v tu druhou pak zatracovaní a sesazeni z trůnu. Jaká to byla sezona u celku, který do té doby dva roky v kuse dominoval?

Když SINNERS vstoupili do sezony 2022 s akvizicí Davida “forsyy” Bílého, do té doby za nevídanou sumu (údajně) jednoho milionu korun, očekávaly se velké věci. Ty sice částečně přišly, ale zároveň se také začalo ukazovat to, že nelze dominovat CS:GO scéně věčně.

SINNERS odstartovali v turnajích Malta Vibes Knockout Series #5 a #6, kde pokaždé vypadli až v TOP 4, což byl slibný start roku, který přinesl $6,000. Pak přišly důležité kvalifikace na PGL Major Antwerp 2022: European RMR. Hned ve druhé se podařilo českému celku zvítězit a postoupili tak do Rumunska na RMR. 

Následovalo však několik jarních evropských klopýtnutí. V ESL Challenger League Season 40: Europe se tým podíval do baráže, nevyšel ani Pinnacle Cup III a v turnaji TWR Eastern European Masters: Spring 2022 se opět nepodařilo projít na BLAST Spring Showdown. Na bratislavském turnaji ze zastávky Tipsport CS:GO se SINNERS podařilo dostat až do finále, kde nestačili na Apeks a obsadili 2. místo. 

Když dopadla neúspěchem také kvalifikace na IEM Dallas 2022, mnoho fanoušků neočekávalo, že by se SINNERS mělo v Rumunsku na PGL Major Antwerp 2022: European RMR B něco podařit. Opak byl však pravdou a čeští hráči se prali jako lvi. Po dlouhých zápasech došli až do decideru, ve kterém se utkali s Bad News Eagles.

Premiérová účast na Majoru pro Česko nebo Kosovo? Hráči z BYOC lanek nebo cyber kaváren z Balkánu? Dva obrovské příběhy rozhodoval až závěr třetí mapy, během které nedokázali hráči SINNERS zakončit slibně rozjetý match a padli 1:2, na jejich úkor se tak do Antverp na PGL Major podívali BNE.

Nevydařené jaro pokračovalo, když ve vyhroceném zápase se Sampi v rámci Tipsport Online Cup 2022 tým SINNERS padl a získal “pouze” 3. místo. Pak si však spravil chuť na finále Sazka eLEAGUE Spring 2022, které ovládl (stejně jako následný Sazka eCUP). V mezičase dokonce opět uspěl a bral bronz v evropském online turnaji a stříbro z Polska Liga Esportowa Superpuchar 2022. 

Smutek forsyyho po prohraném semifinále Sazka eLEAGUE s eSubou | Zdroj: Sazka eLEAGUE / CNC

Během léta už sestava nastupovala s Tomášem “tomkeejs” Tomkou, neboť byl Adam “NEOFRAG” Zouhar prodán do OG Esports. Když začala sestava podzim na domácí scéně až 4. místem z Tipsport Cup Prague 2022, začalo se spekulovat o možném úpadku a vzestupu sestav jako ENTERPRISE a Dynamo Eclot. Ani jedna však nepodávala 100% výkony a nedominovala tak, aby dosavadní českou jedničku definitivně sesadila.

SINNERS si však prošli mentálním i hráčským “peklem”, když jí přes TWR Eastern European Masters opět utekl BLAST Showdown a navíc na Sazka eLEAGUE Finals celek vyhořel na eSubě, která jej přejela. Po dvou a půl letech dominance v Sazka eLEAGUE se tak tým musel spokojit “s bronzem”. Na Tipsport MČR v Brně to však byla jiná pohádka… 

Snaha získat rekordní třetí triumf v řadě, navíc možnost ZEDKA stát se nejúspěšnějším hráčem v historii MČR a chuť vrátit se na výsluní. To všechno hnalo SINNERS do posledního dechu. Vše začalo porážkou s Cryptovou, která výrazně cestu za titulem narušila. Následně si však tým už nenechal slávu utéct a došel k triumfu po vítězství ve finále nad eSubou.

Také listopad a prosinec byly jako na houpačce. SINNERS sice získali solidní odměnu za 3. / 4. místo z European Development Championship Season 6 a titul v Sazka eCUP Winter 2022. Ovšem také prohráli v ESL Challenger League, nezvládli baráž a po dlouhých měsících se vrací do ESEA Advanced. 

Dokáží však zažehnout po novém roce plamen motivace a víry v další triumfy a hlavně onen postup na Major? K dispozici budou mít navrátilce. Do hry se totiž vrátil Tomáš “oskar” Šťastný a David “forsyy” Bílý je na prodej. 

Nejzajímavější úspěchy SINNERS v roce 2022:

  • 1. místo - Tipsport MČR CS:GO 2022
  • 1. místo - Sazka eLEAGUE Spring 2022
  • 1. místo - Sazka eCUP Summer 2022
  • 1. místo - Sazka eCUP Winter 2022
  • 2. místo - Tipsport Cup Bratislava 2022
  • 2. místo - Polska Liga Esportowa Superpuchar 2022
  • 3. místo - Sazka eLEAGUE Fall 2022
  • 3. / 4. místo - European Development Championship Season 6
  • 3. / 4. místo - SteelSeries Nova Invitational
  • 3. / 4. místo - TWR Eastern European Masters: Spring 2022
  • 3. / 4. místo - Malta Vibes Knockout Series #5
  • 3. / 4. místo - Malta Vibes Knockout Series #6

Zdroj úvodní fotografie: Sazka eLEAGUE / CNC

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.