CS:GO

Jaký byl rok 2022 u Sampi? (Ne)vydařený multimilionový projekt

Jaký byl rok 2022 u Sampi? (Ne)vydařený multimilionový projekt
2. 1. 2023
  |  

Sampi to v roce 202 roztočili s multimiliónovým projektem ve velkém stylu. Výsledkem však bylo pouhé jedna získaná medaile a rozpačitý pohled na akvizice hráčů, kteří zatím zdaleka nepředvádí to, na co mají.

V prvních měsících roku tým Sampi začal s původní sestavou z roku 2021 včele s queztonem nebo zur1sem. Ta se kvalifikovala na Tipsport Cup Bratislava 2022, kde skončila na 5. / 6. místě. To bylo v kombinaci s tím, že během turnaje zur1s ztratil svůj Steam Account highlightem prvních měsíců roku. Bohužel další turnaje a kvalifikace, s výjimkou vítězství v kvalifikaci REPUBLEAGUE Season 3: V4 Open Qualifier #1, přiliš nevyšly. 

O možné akvizici hvězdné sestavy se začalo šuškat ještě předtím, než se jen několik málo hodin do startu Sazka eLEAGUE Sampi rozhodli z ligy odhlásit. Poté na začátku května 2022 začala v týmu nová éra. Milionová éra. 

Tým přivedl GuardiaNa, legendárního slovenského hráče, z ENTERPRISE koupil MATYSe a Adejise a také sAvanu z eSuby. Posledním členem sestavy byl mladý T4gg3D.

,,Bavíme se o investici v řádech milionu korun, který byla potřeba k sestavení této pětky. Matys se stal po Forsym dokonce nejdražším hráčem na československém trhu. O hráčích jsme 100% přesvědčeni, že to dotáhnou daleko a herně porostou. Jsou stále mladí a mají před sebou velkou budoucnost. I kvůli tomuto potenciálu nám dává smysl do týmu investovat. Mají na sobě značku milionových kluků. I s touhle tíhou se budou muset vypořádat,” uvedl tehdy v oficiálním vyjádřením organizace Sampi její zakladatel, fotbalista Jakub Jankto. Což byla dost možná největší chyba.

V tu chvíli lidé na pozadí scény i veřejnost začala čekat hrozně moc. Najednou tu byl “oficiálně” někdo, kdo chce SINNERS vzít jejich dominantní postavení a ideálně hned. A to se částečně podařilo na turnaji Tipsport Online Cup 2022, kdy Sampi v semifinále porazili SINNERS a následně prohráli s Dynamo Eclot, což znamenalo obsazení 2. místa. Bohužel pro Sampi a jejich příznivce to bylo první a zároveň poslední medailové umístění v roce 2022.

Uprostřed léta byl na lavičku posazen Adejis a přišel HONES, jež z lavičky naskočil do závěru jarní části Sazka eLEAGUE a Entropiq Prague dovedl k bronzu. Navíc v září, tedy po necelých 5 měsících angažmá, kdy vzhledem k letní pauze toho tým mnoho ani neodehrál, si GuardiaN musel vzít zdravotní přestávku a projekt tak dostal další velkou trhlinu. Tu se sice pokusil zalepit hráčem Habyzzem z academy celku Sampi NXT, ale k velkým úspěchům to nevedlo.

Oficiální oznámení nové sestavy Sampi v 

Týmu se nepodařilo přivést medaili ani z Majstrovstvá SR 2022 (5. / 6. místo), ani Tipsport MČR v Brně, kde dokonce skončil poslední po dvou porážkách a nezahrál si tak ani před vlastními fanoušky. Po roce se však tým vrátí do Sazka eLEAGUE, když zvládl baráž, která byla ovšem vzhledem ke konkurenci povinností. 

Navíc o možnost postoupit do ESEA Advanced sestavu připravila absence hráčů, kteří letěli na přelomu listopadu a prosince reprezentovat na MS na Bali. Také v Evropě tak tým bude mít co dělat od nového roku. Nevydařený milionový projekt?

Jediná varianta toho, že by se projekt se CS:GO sestavou dal v dalších týdnech považovat číselně za vydařený (proto ten název s “NE” v uvozovkách) bude, pokud se podaří zmonetizovat hráče za vyšší ceny, než za které byly přiváděni. Anebo samozřejmě přijdou úspěchy v dalším roce. První varianta by ale stejně znamenala další investice do přestavby a nutnosti hledání nových borců. 

Můžeme zmínit například to, že pokud MATYS odešel z ENTERPRISE za více než 1 milion roku, úspěšná prodejní suma by mohla být za 1,7 MIO / 2,0 MIO… Ovšem má talentovaný hráč takovou cenu po roce, který mu z hlediska triumfů a úspěchů (v kontrastu s 2021 s ENTERPRISE) tolik nevyšel?

Rozhodně projekt a myšlenku není radno zatracovat tak brzy, ale dovolím si osobní poznámku, kterou jsem řekl také během svého analyst vstupu na Tipsport MČR v Brně: Sampi by si jen měli říct a měli by to deklarovat na venek, zda je opravdu cílem atakovat nejvyšší příčky na HLTV rankingu, tak jako tomu bylo v létě, anebo raději půjdou cestou snahy development programu pro mladší hráče, které zapracují vedle těch zkušenějších a následně je prodají… Ale to byl pouze můj subjektivní pohled.

Sampi rozhodně za sebou úspěšný rok nemají a nečeká je nic lehkého ani v tom dalším. 

Nejzajímavější úspěchy Sampi v roce 2022:

  • 2. místo - Tipsport Online Cup 2022

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.