CS:GO

Jaký byl rok 2022 u eSuby? 3x stříbro, 3 prohrané finále se 3 různými soupeři

Jaký byl rok 2022 u eSuby? 3x stříbro, 3 prohrané finále se 3 různými soupeři
5. 1. 2023
  |  

Tradiční česko-slovenská organizace eSuba se ani v roce 2022 nedočkala velkého triumfu. Ať už by šlo o MČR, kde by byl titul o to symboličtější, když byl při turnaji benq1 uveden do Síně slávy českého esportu, nebo Sazka eLEAGUE a MSR. Přesto však ukázala domácí scéně skvělou výchovu mladých hráčů. Jaký to byl tedy rok?

V lednu 2022 se opět roztočila kola přestupů na domácí CS:GO scéně. V eSubě to odnesl Matěj “twist” Petráš a Lukáš “luko” Hrabčík, kteří eSubu opustili a místo nich se v tradičním domácím dresu hlásila dvojice destyLevi.

Během jarní části sezony 2022 se eSuba pokoušela prorazit v několika evropských turnajích, ovšem neúspěšně a slavné to nebylo ani na domácí scéně, kdy tým nepostoupil do TOP 4 Sazka eLEAGUE, 4. místo získal na Tipsport Cup Bratislava 2022 i z Tipsport Online Cup 2022.

Do letní, respektive podzimní, části sezony eSuba opět přivedla slovenského in-game leadera Lukáše “luko” Hrabčíka, kterého v lednu propustila a k němu také talentovaného Jakuba “M1key” Krauska, který i přes některé pochybnosti ukázal během dalších měsíců velký potenciál. 

V říjnu dokázala eSuba obstát v ESEA Season 42: Main Division - Europe a postoupila do ESEA Advanced, brala bronz z mezinárodního online turnaje European Pro League Season 2 a vše směřovalo k vrcholným akcím na domácí scéně.

eSuba na Sazka eLEAGUE (FOR GAMES) vyzvala v semifinále SINNERS a favorita dokonale zaskočila. Už během první mapy se zdálo jasné, kdo tahá v zápase za delší konec provazu. Po demoliční jízdě dokázala eSuba obhájce porazit 2:0 a zajistila si postup do finále. V něm k dalšímu překvapení nedošlo. ENTERPRISE po tuhém boji získali triumf a na eSubu zůstalo pouze stříbro. 

Podobný scénář nabídl také turnaj MSR 2022 ve slovenské Nitře. Zde eSuba tentokrát narazila ve finále na Dynamo Eclot, kterému podlehla v poměrru 1:3 na mapy a opět skončila druhá.

Poslední offline turnaj roku mohl mít více než skvělý příběh. Tomáš “benq1” Masaryk, který na přelomu léta a podzim skončil v roli trenéra a začal se naplno věnovat své kariéře právníka, byl na MČR v Brně uveden do Síně slávy českého esportu, právě po ceremoniálu mohla eSuba dojít k tomu, co s ní benq1 nezískal. Titul z MČR v CS:GO. 

Příběh však zlatou tečku neměl. Benq1 a další legendy v publiku sledovali vyrovnanou podívanou mezi eSubou a SINNERS. Ta nakonec skončila obhajobou a třetím titulem v řadě pro SINNERS. Ani v roce 2022 se však eSuba zlata z vrcholných akcí letošního roku nedočkala.

Přesto však zažila relativně povedený rok ověnčený několika druhými a třetími místy. Zároveň prodej sAvany a akvizice M1keyho ukazují, že skauting eSuby odvádí svoji práci velmi dobře. Bude tomu tak i během roku 2023?

Nejzajímavější úspěchy eSuby v roce 2022:

  • 2. místo - Tipsport MČR Brno
  • 2. místo - Sazka eLEAGUE Fall 2022
  • 2. místo - MSR
  • 3. místo - European Pro League Season 2
  • 3. / 4. místo - Sazka eCUP Summer 2022
  • 4. místo - Tipsport Online Cup 2022 
  • 4. místo - Tipsport Cup Bratislava 2022

Zdroj úvodní fotografie: Sazka eLEAGUE / CNC

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.