CS:GO

Jaký byl rok 2022 u ENTERPRISE? Milionové prodeje, hledání AWP i (ne)úspěšná cesta k domácímu titulu

Jaký byl rok 2022 u ENTERPRISE? Milionové prodeje, hledání AWP i (ne)úspěšná cesta k domácímu titulu
4. 1. 2023
  |  

ENTERPRISE za sebou mají rozporuplný rok. Na jedné straně se během roku 2022 podařilo opět prodat řadu hráčů za jednotky milionů korun, zároveň se však náhrady hledaly těžce a tým dlouhou dobu čekal boj o přední příčky. Nakonec i ten titul přišel.

Když v lednu 2022 prodali ENTERPRISE Davida “forsyy” Bílého za milion korun do organizace SINNERS, mnozí si klepali na čelo. Proč česko-slovenský celek číslo dva prodal do nejlepší tuzemské sestavy jednoho z nejlepších sniperů? Kterých je navíc obecně na domácí scéně jako šafránu?

Bez ohledu na okolnosti dokázali ENTERPRISE získat spoustu peněz za přestup forsyyho, ale nevyšla akvizice Dominika “NIO” Maxiana, se kterým to nešlo dle představ a skok na tier 2 scénu byl pro slovenského AWP hráče příliš velký. 

Proto už v únoru došlo na posazení dvojice NIO & Adejis na lavičku a akvizice finského hráče myltsiho, respektive rumunského riflera Blytze.
Prvního května pak došlo k dalšímu velkému obchodnímu milníku pro ENTERPRISE. Tým bojující o TOP 3 na domácí scéně prodal nejlepšího hráče Matúše “MATYS” Šimka za údajně ještě větší sumu, než šel forsyyNovým domovem se stala organizace Sampi, které si do “balíčku” nákupu vzala i benchnutného Adejise.

I přes problematické skládání sestavy se ENTERPRISE dařilo držet s domácí scénou krok a tým došel do finále jarní části Sazka eLEAGUE i Sazka eCUP. V obou případech vyhořel na celku SINNERS, který tak došel k dalším cenným kovům. Už během tohoto období však do týmu přišel bulharský sniper h4rn a také stinx (posléze vyměněn za systema) a opět všechno začalo vypadat dobře.

Nezpochybnitelné hráčské schopnosti h4rna, které ukazoval jak na domácí scéně, tak v Evropě, vedly ENTERPRISE k zajímavému zápolení se SINNERS a Dynamo Eclot o pozici nejlepšího česko-slovenského celku.  
ENTERPRISE Esports s trofejí za vítězství v Sazka eLEAGUE | Zdroj: Sazka eLEAGUE / CNC

Podzimní část sezony ENTERPRISE odstartovali bronzem z Tipsport CS:GO Prague 2022 a následným bojem o titul ze Sazka eLEAGUE. Ten tak trochu spadl partě týmu pod vedením The eLiVe do klína, když se SINNERS nechali vyřadit eSubou a ta ve finále další překvapení nedovolila. 

ENTERPRISE se tak dočkali premiérového titulu ze Sazka eLEAGUE, který jim vynesl 500 000 korun. O týden později však v Nitře tým na MSR 2022 skončil až na 5. / 6. místě, což bylo obrovským zklamáním.

Rozporuplné výkony si sestava přenesla také na MČR, kde mohla patřit k největším favoritům společně se zmíněnými Dynamo Eclot a SINNERS. Bohužel to tentokrát před kotlem ENTERPRISE nevyšlo. Tým prošel v poklidu do play-off, ale tam narazil. Nejen v semifinále, ale i v boji o bronz, a tak skončil na 4. místě. A v online turnaji Sazka eCUP Winter 2022 se všechno vrátilo do starých kolejí a ENTERPRISE prohráli ve finále se SINNERS. 

Přes všechna prohraná finále to byl pro ENTERPRISE úspěšný rok 2022, tým dokázal prodat za zajímavé peníze několik hráčů, potenciálně stále může dostat něco i z prodeje Blytze a h4rna, kteří byli umístěni na transfer-list a stejně i přes změny došel k desítce cenných kovů, ze kterých vystupuje titul ze Sazka eLEAGUE Fall 2022.

Nejzajímavější úspěchy ENTERPRISE v roce 2022:

  • 1. místo - Ace X Prague Open 2022
  • 1. místo - Sazka eLEAGUE Fall 2022
  • 1. místo - ESEA Advanced Cash Cup: Europe - 2022 #8
  • 2. místo - ESEA Cash Cup: Europe - Winter 2021 #3
  • 2. místo - Sazka eLEAGUE Spring 2022
  • 2. místo - Sazka eCUP Summer 2022
  • 2. místo - Global Offensive Champions League Season 1
  • 2. místo - Sazka eCUP Winter 2022
  • 3. místo - Tipsport Cup Bratislava 2022
  • 3. místo - CEE Champions 2022: Czechia & Slovakia
  • 3. místo - Tipsport Cup Prague 2022

  • prodej forsyyho do SINNERS za milion korun
  • prodej MATYSe a Adejise do Sampi

Zdroj úvodní fotografie: ENTERPRISE Esports

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.