CS:GO

Jakub "Berry" Beránek o výsledcích a ambicích CS:GO sekce i problémech v LoL týmu

Jakub "Berry" Beránek o výsledcích a ambicích CS:GO sekce i problémech v LoL týmu
21. 3. 2023
  |  

V rozhovoru pro Sazka Esport promluvil manažer týmu Sampi o problémech, které nastaly v League of Legends sekci během jarního splitu, ale také o výkonech CS:GO týmu a jeho ambicích: "Nejsem ten typ člověka, který by vykřikoval nějaké cíle. Raději mám, když za nás mluví výsledky."

Když začneme u vaší CS:GO sekce. Jak jste zatím spokojeni s přestavbou kádru a jeho aktuální formou?
Po nevydařeném minulém roce jsme potřebovali posílit, především o zkušené hráče. Podařilo se nám přivést hráče, o které jsme měli zájem, takže přestavbu CS:GO sekce hodnotím pozitivně. Vzhledem k tomu, jaké pozice jsme doplňovali, je jasné, že tým potřebuje čas. Nic není hned a tak k tomu přistupujeme. Formu máme vzrůstající a to je to podstatné. 

Na evropském poli, a zejména v zápasech na HLTV, je to jako na horské dráze z hlediska výsledků, čím si vysvětlujete to, že jste se zatím tolik neprosadili?
Je ještě příliš brzy hodnotit pár zápasů na HLTV. Jak jsem již zmiňoval, je to především proto, že toho kluci ještě nemají spolu tolik nahráno.

Konkrétně vás na česko-slovenské scéně čeká souboj ve skupině “A” Tipsport CS:GO Praha I. Nepříjemná skupina i s těžkými soupeři, jak vidíte Vaše šance?
Česko-slovenská scéna je teď neskutečně vyrovnaná, takže člověk si moc nevybere. Los je takový jaký je. Chceme být nejlepší, takže porazit musíme stejně každého. Přistoupíme k tomu tak, že cíl bude postoupit do Prahy. 

Byla by nepříjemnost, pokud byste se nedostali do vyřazovací části, tedy na offline event?
Nepříjemnost to bude pro každého, kdo se do Prahy nepodívá. My půjdeme krok po kroku, tak aby se nás to netýkalo. 

Kam byste chtěli obecně mířit z hlediska rankingu či umístění v blízkých měsících, tedy přibližně do letní přestávky?
Vzhledem k tomu, že náš rank je 165, tak se na nějaké invity moc nepodíváme. O to těžší ta cesta minimálně na začátku bude. Cíl pro tuhle část sezony bude ustálit naše výkony a výsledky. Ono to pak půjde ruku v ruce s HLTV rankem. 

A následné ambice do podzimní části sezony jsou jaké?
Nejsem ten typ člověka, který by vykřikoval nějaké cíle. Raději mám, když za nás mluví výsledky. Pokud bych, ale měl odpovědět na otázku, tak začnu u česko-slovenských turnajů. V podzimní části sezony budeme chtít určitě patřit do top3. Důležitá pro nás bude i účast na Tipsport MČR v Brně. Co se EU týče, splněno by bylo v případě TOP50 na HLTV.

Stejně tak jako u CS:GO, došlo ke změnám i v League of Legends rosteru, který se vrátil do nejvyšší Mastercard Hitpoint Masters. Je zklamáním, že se nepodařilo postoupit do vyřazovací části?
V první řadě bych se ještě vrátil k sestavě minulé. Cíl byl ve druhé lize okamžitě postoupit do Mastercard Hitpoint Masters. Což se podařilo, za to patří teď už bývalým hráčům kredit. Byla tam snaha udržet minimálně kostru týmu pro první ligu. Bohužel do toho zasahovalo víc faktorů a ty pak rozhodly o tom, že jsme stavěli sestavu novou. Přestupové období bylo velmi náročné, ale jsem nakonec rád, jak to dopadlo. Podařilo se nám přivést mladé hráče, kteří mají velký potenciál. K nim přišli dva zkušení, kteří by měli dávat těm mladým směr. 

Cíl byl pro první split top6, což se podařilo. Po nevydařeném, začátku jsme se dokázali nastartovat ke skvělým výkonům. O to víc nás ten start teď může mrzet, protože šance postoupit do vyřazovací fáze tam určitě byla. 

V rámci druhého splitu máte ambice vyšší? Nebo se aktuálně koncentrujete spíše na konsolidaci kádru s mladšími hráči i s výhledem na další roky?
V rámci druhého splitu se budeme dívat určitě výš, cílem je umístění v top4. Chceme s klukama pracovat dlouhodobě, proto letos neočekávám žádnou změnu.

U League of Legends sekce jste museli v průběhu prvního splitu řešit potíže s jedním hráčem. Řada lidí z komunity volala po jeho konci, vy jste mu nakonec dali důvěru dál. Co převážilo?
Doufal jsem, že se této otázce vyhnu. Rozhodlo více faktorů. Začal bych u jádra celé situace. V offseason se podobného prohřešku dopustil náš už bývalý hráč Marco ,,Marco’’ Isoletta. Nutno podotknout, že se nejednalo o první prohřešek. 

Proto byla tomuto hráči ukončená hráčská smlouva. Mysleli jsme si, že ukončením smlouvy hráče dostatečně potrestáme. Opak byl pravdou. Hráč si téměř okamžitě našel nové angažmá a reprezentuje jinou organizaci v Mastercard Hitpoint Masters.

Což nám ukázalo, že ukončit s hráčem smlouvu není cesta. V případě Tibor ,,Charca’’ Charcenko jsme se proto po domluvě s hráčem rozhodli k finančnímu potrestání ve výši dvou měsíčních platů. Přijde nám to jako větší trest, než v případě Marca.

Jde něco udělat proto, aby se (a to nejen u vás, ale i napříč organizacemi) eliminovalo podobné chování? Nějaká speciální prevence?
Hráči by si měli uvědomit, že i mimo oficiální zápasy reprezentují svojí organizaci. Dle toho by se pak měli chovat. Ve smlouvách myslíme na tyto prohřešky, už to samo o sobě by měla být jakási prevence. Snažíme se s hráči o těchto věcech mluvit. Bohužel ne vždy to stačí...

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.