League of Legends

Historický výbuch eSuby. Proč bude Modrá krev poprvé chybět v playoffs?

Historický výbuch eSuby. Proč bude Modrá krev poprvé chybět v playoffs?
6. 3. 2024
  |  

Esuba je jediná herní organizace, která patří k nejvyšší domácí lize v League of Legends od samotného začátku soutěže. Matercard Hitpoint Masters nikdy nepozbývaly eSubu v playoffs, natož na offline eventu. A česká scéna byla pouze jedinkrát svědkem toho, že eSuba nereprezentovala české League of Legends na evropské úrovni. Až do tohoto splitu.

Už ve 13. kole ze 14 víme, že Modrá krev tentokrát do top 4 zajišťující playoffs neproklouzne. Pojďme se zaměřit na hlavní důvody historického neúspěchu. 

VYROVNANOST SOUTĚŽE

Nezačneme chybami eSuby, začneme zlepšením soupeřů a ligy jako takové. V Hitpoint Masters totiž došlo k převrácení pořádků. Po odchodu SINNERS a oslabení Dynama Eclot se rozpadla dominantní čtyřka, do hry vstoupily nové organizace a přinesly s sebou spoustu zajímavých importů i přístupů k League of Legends. Týmy byly nečitelnější a liga se neuvěřitelně vyrovnala. Ještě dvě kola před koncem mohlo postoupit sedm z osmi týmů, v posledním kole stále bude o co hrát. Hegemonem zůstává pouze Entropiq, jinak je k poražení každý. Esuba měla být druhým stabilním kamenem, síla a proaktivita protivníků ji ovšem zaskočila. Nikdy nebyla liga vyrovnanější než nyní a historický celek na tento faktor doplatil.

VELKÁ PŘESTAVBA

Esuba vstupovala do tohoto roku s jediným hráčem, který na své pozici zůstál z minulého roku. Pouze marksman Dany hájil barvy týmu už předtím, celý celek se tak potřeboval sehrát. Tomu mělo pomoct spojení dvojic, které se již dobře znaly z minulých působení. Smarty hrál se Saverem v Dynamu, Rylle se s Lunddorfem dočkal úspěchů v Partizanu Bělehrad. Jenže dvě dvojice a stálice se dohromady nedali, dlouhodobě byla vidět nesehranost a problémy v komunikaci. Roli hlavního kouče hrál poprvé v kariéře Elmo, pro kterého to byla neskutečně složitá situace. Po výměně Lunddorfa za Bobistu navíc přišla další změna, tým nikdy nezískal jasnou tvář. Je nejasné, jestli k tomu bude mít ještě příležitost v létě.

VNITŘNÍ ROZPAD

A výměna Lunddorfa za Bobistu nebyla dle jeho reakcí na sociálních sítích změnou, která byla jen pokusem tým rozhýbat. Lunddorfův posměšný tweet po prohře eSuby i jeho přístup ve hrách, kdy často jen split pushoval a odmítal se účastnit týmové hry, dával jasné indicie vnitřních problémů v týmu. Esuba se s podobnými excesy vyrovnávala již v minulosti, nikdy ale nebyla v tak složité výsledkové situaci jako nyní. Nebyl horší čas na nedisciplinovanost než nyní.

Mastercard Hitpoint Masters | Zdroj: Leaguepedia

ABSENCE HVĚZDNÝCH TAHOUNŮ

Dany je dlouhodobou stálicí mezi českými marksmany, Savero je mistrem Ultraligy, Rylle a Lunddorf vyhráli EBL. To nezní špatně. Ale porovnejte si nynější sestavu eSuby s historickými rostery. V minulém roce sice eSuba riskovala s neprověřeným midlanerem Warzsim, s fantastickým Tynxem v jungli ale prošla až do main stage EMEA Masters. Před dvěma lety s ověřenými legendami Jejkym a Vaskem ve Svitavách zdolala Entropiq, vynikající Sajator si těmito výkony vybojoval přestup do Španělska. Jeho předchůdce Random podává v LVP výkony, kterými si říká o LEC. Jeho předchůdce? Humanoid. Na topu? Robocop. Na supportovi Denyk. Esuba měla vždy minimálně jednoho hráče špičkového evropského potenciálu. Skvělé hráče má i letos. Ale při nastalých problémech potřebovala víc.

PŘEDVEDENÁ HRA

Všechny tyto důvody vyústily v herní výkony, které u eSuby vypadaly až nepatřičně. Český divák nikdy nebyl zvyklý na to, že by eSuba ve dvacátých minutách zápasů s papírově slabšími celky jen na základě neefektivního herního plánu či hloupých chyb ztrácela vyšší tisíce goldů. Nebyl zvyklý na nekoordinaci, nahodilé splitpushování a náhodnou selekci fightů, ve kterých navíc často nedokázala vítězit. Některé porážky vypadaly až potupně, vítězství pak neohrabaně. Individuality ani týmová hra eSuby neodpovídali papírovým předpokladům, nenaplnili ani zčásti svůj potenciál. Je zbytečné ukazovat prstem. Nikdo nevypadal v tomto splitu dobře.

A co bude dál? Pro tento případ v eSubě neexistuje precedens. Nelze tedy odhadovat, jak se k situaci organizace postaví. Všichni pevně věříme, že zůstane v domácím League of Legends ekosystému a vrátí se zpátky silnější. Záruky ale neexistují. Uvidíme v letním splitu. 



Zdroj úvodní fotografie: eSuba

Author photo
Redakce Společná práce redakce Sazka Esport