CS:GO
PGL Major 2022

„forsyy v zapase s NIP moze byt rozhodujuci clanok,“ říká domácí legenda Peter "uno" Lipowski

„forsyy v zapase s NIP moze byt rozhodujuci clanok,“ říká domácí legenda Peter "uno" Lipowski
23. 4. 2022
  |  

Peter "uno" Lipowski je několikanásobným vítězem domácích MČR, zahrál si v nejlepších týmech a okolo něj rostli hvězdy jako STYKO. Nyní v rozhovoru pro Sazka Esport komentuje šance SINNERS na postup na PGL Major.

Už dnes od 14:45 vstoupí SINNERS do zápasu v rámci RMR kvalifikace na PGL Major Antwerp 2022, který můžete exkluzivně sledovat na oficiálním CZ/SK streamu twitch.tv/eleaguecz. K zápasům, možným soupeřům i výkonům SINNERS se začal vyjadřovat bývalý semi-pro hráč Peter "uno" Lipowski, v rozhovoru prozradil jaké dával šance před turnajem a jaké dává nyní nebo co si myslel o příchodu, respektive odchodu oskara. 

Poslední dny a hodiny na Twitter postuješ informace okolo SINNERS a jejich šancí v rámci PGL Major Antwerp kvalifikace. Vtáhla tě tato příležitost, že se český tým může dostat v CS:GO na Major, zpět do dění na scéně?
„Ahoj, urcite ma to dost vtiahlo do diania, kedze to moze byt neskutocny milnik pre CZ/SK scenu, aj ked ano, SINNERS su Cesky team, tak ratam nasu scenu spolocne.“

Jak jsi před turnajem obecně vnímal šance SINNERS na postup? 
„Šance na postup som videl tak dajme tomu 60:40, swiss system je celkom random.“ 

A změnilo se to s dosavadním průběhem? 
„Ano, teraz davam vacsiu sancu, ze to fakt chalani urvu!“ 

SINNERS tedy mají 2:1. Proti Ninjas in Pyjamas to ale bude těžký boj, jaké šance české jedničce dáváš? 
„NiP su asi najtahsi team z 2:1 poolu, ale stale tam vidim teoreticku sancu na vyhru. Forsyy v tomto zapase ako AWP moze byt rozhodujuci clanok, kedze NiP aktualne dobre AWP nemaju. Este stale sme nevideli ani Neofraga v plnej parade, takze ak sa prida aj on, tak verim vo vyhru.“  
Zleva uno, STYKO, WANTYYY, giotive, Rusel na Grunex Challenge 2013 | Zdroj: Facebook @stykoCSGO

Býval jsi zkušený semi-pro hráč. Co jsi říkal na oskara zpět v českém týmu a posléze na jeho konec a nástup forsyyho?
„No uprimne, ked prisiel oskar do SINNERS, tak som tomu daval maximalne polroka, co by sa vlastne potvrdilo, keby nevybojovali slot v EPL alebo nejakej takej lige (nepamatam). Skillovo im to islo vyborne, ale ludsky to tam asi, opakujem asi neklapalo uplne dobre. Na jednu stranu je skoda ze oskar odisiel a ten major im unikol o vlasok, na druhu verim, ze s forsyym to bude este lepsie. Forsyy je za mna perfektna nahrada, ten chalan je niekedy saman.

Ak sa bavime o vysledkoch, tak oskar za mna odchodom od SINNERS urobil chybu, ten EU mix zatial nepresiel ani jednu kvaldu. Pre fanusikov CZ/SK a oskara ostava len dufat to, ze snad to tam daju dokopy a zacne im to padat.“  

Obecně za poslední léta, když jsi nebyl úplně aktivně zapojen, vnímáš nějaký posun domácí Counter-strike scény? Případně jaký?
„Najvacsi posun vnimam to, ze su tu konecne turnaje o vacsie peniaze ako boli a mame tu viac “fulltime” teamov. Skillovo tu hraci su uz dlhodobo na vybornej urovni, ale co sa tyka teamovej stranky, tak niekedy je to moc bieda nato, ze hraci dostavaju plat. Vo viacero teamoch mi to pripada, ze tu nato ludia prdia + teamy sa skladaju tak, ze v kazdom je 1-2 slabe clanky, skrz kamarátstvo alebo neviem. To uz si musia povedat chalani medzi sebou.“  

A co ty sám? Zkusil sis kromě Counter-Strike také Valorant, v minulosti jsi byl na analyst desku… Neláká Tě esport zpátky?
„Ja som tak aktivne pasivny v e-sporte. Valorant je super hra, ale momentalne po veceroch mastim Dotu a CS. (úsměv) Najblizsie ma uvidite na QD jak to budem kosit jak za mlada.“  

Na závěr. Narodil se ti potomek, tudíž vzpomínky budeš mít zejména na něj a jeho "první kroky", ale kdyby sis měl vybavit nějaký moment, co ti z esportové kariéry utkvěl v paměti, co by to bylo?
„Prve kroky maleho uz prisli pred cca tyzdnom, takze nato este pamatam. Co sa tyka e-sportovej kariery, tak ani neviem, mozno MCR 2012, presli sme na CS:GO a este 2 tyzdne pred MCR sme nevedeli vyhrat ani nightcup, avsak hrali sme nonstop a nejako to na LANke lietalo. Potom este Hitpoint turnaj, kde som 2 dni pred turnajom napisal vergiLovi, ktoreho som vobec nepoznal, ci s nami nepojde a porazili sme eSubu pri epickom comebacku.“ (úsměv)   

Zdroj úvodní fotografie: Facebook / Uno

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.