FIFA

Blíží se závěr FIFA ročníku. Seron prodloužil se Sampi, dočkají se i hvězdy jako T9Laky nebo Eme?

Blíží se závěr FIFA ročníku. Seron prodloužil se Sampi, dočkají se i hvězdy jako T9Laky nebo Eme?
7. 5. 2021
  |  

Domácí FIFA scéna toho má za sebou v letošním ročníku požehnaně. Od podzimní iSport ligy, eLEAGUE, eRepre až po oficiální ligu pod hlavičkou LFA e:LIGA. Zároveň bylo oznámeno prodloužení kontraktu Seronovi v Sampi, budou reagovat ostatní týmy podobně?

V krátkosti si rozebereme některé momenty domácí scény z uplynulých týdnů a měsíců a podíváme se i na to, co nás ještě letos ve FIFĚ v tuzemsku čeká. 


Vyhlašování eFotbalisty roku 

Slavnostní galavečer Fotbalista roku, který pořádá FAČR, měl letos jednu novinku v podobě vyhlašování nejlepšího FIFA hráče roku v kategorii “eFotbalista roku”. Tím prvním se podle očekávání za své výkony v roce 2020 stal Lukáš “T9Laky” Pour, který obdržel nejvíce hlasů z řad poroty. Tu tvořili hráči reprezentačního “A” mužstva, pořadatelé FIFA akcí nebo také fanoušci. Zástupce Plzně zvítězil o 20 bodů před druhým Seronem a třetím DRMi10.  
 
Komunita na celou akci snesla spoustu pozitivních ohlasů, a tak se dá očekávat, že v následujících letech bychom se mohli dočkat dalších oceněných eFotbalistů nebo třeba i případného rozšíření o další kategorie.  

T9Laky jako první eFotbalista roku | Zdroj: grunex.com

 

eRepre 

Zas a znovu dostala FIFA a PES scéna možnost obléct reprezentační dres eRepre, která je jediným oficiálním reprezentačním týmem pod záštitou Fotbalové asociace České republiky. 

Přes síto kvalifikací a závěrečný turnaj prošlo nejlépe duo Jan “Emerickson” Krupička a Michal „DRMi10" DrastichZástupci pražských „S“ mají nyní několik týdnů na přípravu před FIFA eNations Cup kvalifikací. Ta alespoň podle kalendáře na webu erepre.cz startuje 20. května.  

Nyní je možné české reprezentační duo sledovat v přípravných zápasech s ostatními národy zEvropy. V přátelácích si kluci ověřují svoje a dostávají příležitost konfrontovat své potenciální soupeře.

Prodloužení smlouvy Seronovi, jak to vypadá u jiných celků? 

Vítěz e:LIGY Dominik “Seron” Čermák prodloužil smlouvu v Sampi do konce roku 2021. To je zpráva, která díky příspěvku týmu na sociálních sítích rozvířila domácí FIFA scénu. Seron je dlouhodobě považovaný za velký talent, kterému ale stále špetka chybí, aby se projevil i v boji “o Evropu”. Jinak jde o celkem raritní počin na domácí scéně, kdy bychom se oficiálně ze sociálních sítí týmů dozvěděli informace o prodloužení smlouvy FIFA hráči.  
 
Již dlouhou dobu hrají pod hlavičkami dalších prvoligových týmů například hráči jako T9Laky, EmericksonCpt.Cubajz nebo TheJohny. Poslední jmenovaný se nechal ke konci loňského roku slyšet, že právě pokračování angažmá v letenském klubu je jedna z jeho priorit na letošní rok 

Jakub "cpt.Kubajz" Pudil v dresu pražské Slavie | Zdroj: SuperSlavia esports


Ovšem u dalších týmů se na sociálních sítích zatím nic oficiálního neukázalo. Samozřejmě je otázka, jak mají hráči poskládané kontrakty. Nicméně je velmi pravděpodobné, že půjde dost možná o smlouvy na dobu “FIFA ročníku” (tedy září -> léto následujícího roku). Pokud by však někdo z elitních hráčů, kteří se umístili na předních příčkách domácích lig, rozhodl pro změnu, o angažmá nebude mít nejspíš nouze.  

Můžeme tedy jen spekulovat a hádat, zda pro FIFU 22 uvidíme hvězdy domácí scény jako první eFotbalist roku Lukáš “T9Laky” Pour, streamer Jan “Emerickson” Krupička, Michal „DRMi10" Drastich a Jakub “cpt.Kubajz” Pudil v současných klubech. 

COOL Liga a závěrečné turnaje v FIFA 21 

Probíhající Paddock Liga na portále TopGaming a blížící se turnaje pod hlavičkou COOL Ligy jsou zřejmě jedny z posledních FIFA akcí, které tuzemskou scénu čekají před létem. To obvykle patří “pauze a odpočinku” před nadcházejícím ročníkem, který vypukne v září.  

Portál PLAYzone přišel s informacemi o chystané COOL lize, která bude letos dvakrát v turnajovém formátu. Jednou půjde o AXE FIFA COOL liga. Turnaj, který bude volným pokračováním COOL ligy z loňského roku, přinese základní skupiny o 4 členech a následné play-off. Před startem letních prázdnin se pak dočkáme ještě Big Shock! FIFA COOL poháru, který se odehraje standardním turnajovým formátem single-elimination. 

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.