CS:GO
League of Legends
FIFA

Fanoušci by neměli čekat zběsilé tahy v podobě nákupů zahraničních sestav, říká CEO Dynamo Eclot

Fanoušci by neměli čekat zběsilé tahy v podobě nákupů zahraničních sestav, říká CEO Dynamo Eclot
25. 5. 2021
  |  

Jak se bývalý vlastník a nynější CEO Dynamo Eclot dívá na investici, která přišla od miliardáře Dědka? Jaké má tým plány do budoucna? To všechno prozradil v rozhovoru Martin Novotný, který stojí při esportové organizaci již řadu let.

Domácí organizace Eclot se v pondělí dopoledne postarala o pořádný rozruch, když uzavřela oficiální partnerství s prvoligovým hokejovým klubem HC Dynamo Pardubice, jehož majitel a miliardář Petr Dědek se stal také investorem do Eclot, v tuto chvíli již oficiálně Dynamo Eclot. Pozvání k rozhovoru přijal CEO Martin Novotný, který stojí při esportové organizaci již řadu let.


Jak dlouho jste u vás chystali tento záměr okolo propojení tradičního hokejového klubu a organizace Eclot?

Obecně se spojení zrodilo díky zimními splitu Hitpointu,do komunikace jsme se pak dostali na přelomu letošního ledna a února.

Co bylo tím důvodem, že jste se díky Hitpoint Masters dostali do společné komunikace?

Zpočátku šlo o výměnu informací okolo know-how s vedením esport organizace, protože  Pardubice v té době vstoupili premiérově do esportu se sestavou a týmem Dynamo Esports v League of Legends. S postupem času jsme začali zjišťovat, že máme podobné názory a pohledy. Vyplynula z toho tedy konverzace o hlubším propojení obou projektů a vzešlo z toho to, co jsme v těchto dnech oznámili. Tedy Dynamo Eclot. 

Doposud byla organizace Eclot založená na semi-pro, respektive amatérské bázi. Přesto jste dokázali prakticky ve všech herních titulek konkurovat i “full-time” týmům. Jak se na toto zpětně díváš? Bereš to jako úspěch? 

Určitě nemůžu hodnotit poslední sezóny negativně. I přesto, že jsme nesplňovali “full-time” kritéria, ať již finanční jako platy, tak nefinanční v podobě zázemí, podařilo se nám prakticky ve všech sekcích konkurovat i těm týmům, které tyto možnosti díky zběsilým investicím nebo partnerům měli.

A nebojíš se, že byste mohli dopadnout podobně, jako tyto, dle tvých slov “zběsilé investice”? 

Rozhodně se nebojím. Eclot je dlouhodobě, prakticky od svého počátku, koncepčně laděný projekt, kde se chceme vyvarovat zbrklým krokům, které se vymykají našemu dlouhodobému plánu. Tudíž by od nás neměli fanoušci ani další lidé v esportu hned čekat zběsilé tahy v podobě nákupů zahraničních sestav a podobně. Věřím, že cesta na vrchol vede přes dlouhodobě nastavenou koncepci.

Nyní dostáváte investici, která se dle webu Czechcrunch.cz pohybuje v řádech milionů korun. Mají tyto prostředky cíl vybudovat další konkurenceschopnou full-time organizaci, kde management i hráči dostanou zaplaceno, aby se esportem mohli živit? Nebo má jiný záměr?

Máme záměr vybudovat dlouhodobě silný a stabilní klub, který má ambici se probojovat na mezinárodní scénu a konkurovat těm nejlepším ve střední Evropě. Takže ano, naši hráči budou mít k dispozici veškeré prostředky a plnohodnotné smlouvy, které jim zajistí to, že se esportu budou moci věnovat naplno. 

Byla nějaká chvíle, kdy sis řekl, jestli není čas k “exitu” organizace? Případně podobně jako u jiných startupů, kde zkrátka zakladatel a majitel ze zavedeného projektu vystoupí a prodá ho. 

Okamžiků, kdy jsem měl 100 chutí se na to vykašlat, bylo za těch 6 let hodně. Nicméně jsem tvrdohlavý člověk, pro kterého skončit bylo těžké už jen z principu, protože chci dokázat to, co chci dokázat. Co se týče odpovědi konkrétně, necítím, že by přišel čas opustit organizace tímto způsobem, naopak jsem rád, že se tomu můžu věnovat teďka naplno. 

Co se pro Tebe jako bývalého majitele organizace změnilo? Dle výpisu z rejstříku získal pan Dědek 100% podíl v ECLOT ESPORT, tudíž je plnohodnotným vlastníkem, zároveň ale ty zůstaneš na své pozici CEO a máš možnost dělat esport naplno.

Ta informace není nijak neveřejná, takže ano pan Dědek se stal 100% vlastníkem organizace. Pro mě se změnilo hodně, ale zároveň nic. Stále pokračují jako CEO týmu, tudíž jej na denní bázi vedu, ale ano, není to jako v minulosti, kde jsem byl zároveň oficiální vlastník organizace a mohl jsem si “dělat co chci”. Investice ale přidává neskutečné možnosti k rozvoji, které předtím nebyly. 



Jak tuto akvizici vnímají samotní hráči a zbytek členů organizace? 

Reakce hráčů i managementu byla pozitivní. Pro všechny aktéry to znamená posun vpřed, ať už se bavíme o graficích nebo hráčích CS:GO.

Zaniká samostatná značka Eclot a vzniká Dynamo Eclot. Je to ideální název pro případné spojení uživatelů, že jde právě o jakousi odnož HC Dynamo Pardubice? 

Nejde přímo o odnož, ale jedná se více o fúzi dvou úspěšných a tradičních značek. Jednu z pole esportu, druhou z hokejového kluziště. Dva (e)sportovní kluby se spojily k jednomu společnému cíli, kterým je být nejlepší.

Hokej a esport. HC Dynamo Pardubice se stalo vítězem české nejvyšší esport hokejové ligy ENYAQ HOCKEY LEAGUE, kterou pořádalo BPA a Grunex. Budete chtít navázat a začlenit pod Dynamo Eclot také NHL sekci? 

Určitě. S NHL sekcí se v plánech počítá a vzhledem k posledním úspěchům by byla hloupost ji nezačlenit do portfolia her, které zastřešujeme. K hokejovému klubu hokejový simulátor rozhodně patří.

Když jsi naznačil sekce a portfolio her, kolik jich bude v rámci organizace Dynamo Eclot a plánujete nějaké rozšíření v dalších týdnech? Budou všechny týmy “na full-time”? 

Chceme se soustředit na nejdůležitější a nejsledovanější herní tituly tedy CS:GO a League of Legends, ve kterých hráči budou mít plnohodnotné kontrakty a esport bude jejich zaměstnáním. Zároveň chceme podporovat kluky z HearthStone sekce, kde dlouhodobě patříme k evropské špičce, a také Brawl Stars. Plus se do hry dostane zmíněné NHL a u případných dalších titulů, čekáme na vhodnou příležitost. 

Cíle, plány, vize. Bez nich to nejspíš nejde. Jaké jsou ty v Dynamo Eclot? Ať již jde o krátkodobé, jako například nastavit hráčům optimální podmínky pro plnohodnotný trénink, po ty dlouhodobé, které lehce naťukáváte v tiskové zprávě a týkají se výchovy mladých hráčů.napadají mě případně i nějaké dlouhodobé výhledy na monetizaci... 

Co se týče cílů a vizí, jak sis správně všimnul, jednou z velkých priorit je práce z mládeží, rozvoj talentů. Do budoucna plánujeme projekty, které nám pomohou přiblížit v tomto směru esport k tradičním sportovním akademiím. A také chceme některými svými aktivitami nadále popularizovat, jak já říkám rád evangelizovat esport v českém veřejném prostoru.

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.