CS:GO

Exkluzivní rozhovor s forsyym: Byla to otázka času. Nejdu oskara nahradit, ale přicházím jako forsyy

Exkluzivní rozhovor s forsyym: Byla to otázka času. Nejdu oskara nahradit, ale přicházím jako forsyy
13. 1. 2022
  |  

Přinášíme exkluzivní rozhovor Davida "forsyy" Bílého po přestupu z ENTERPRISE do SINNERS. Jaké má hráč ambice a co jej prvního napadlo při oslovení? Rozsáhlý rozhovor najdete jak ve video formě, tak tradiční textové.

Včera otřásla domácí scénou zpráva, že se SINNERS loučí s Tomášem "oskar" Šťastným a dokončili přestup Davida "forsyy" Bílého z ENTERPRISE. Jak se hráč po přestupu cítí, jaké pocity přestup provázely nebo jaké má ambice? Vše probral dvacetiletý AWP hráč s moderátorem Ondřejem "Lelek" Kvardou a výstup si můžete pustit jak v rozhovoru s videem, případně si jej můžete přečíst níže.



David "forsyy" Bílý, AWP hráč SINNERS Esports. Jak ti to zní? 
Zní to zajímavě. Asi to byla jen otázka času, kdy se to stane. Bude to pro mě zajímavá změna a těším se, jak to dopadne. Jestli nám to půjde nebo ne. (úsměv)

Po roce a půl opouštíš ENTERPRISE. Jaké pocity to provázelo? 
Pocity byly smíšené. Na jednu stranu bylo dost těžký odejít, v ENTERPRISE se mi totiž hrálo perfektně, ať už jde tým, kamarádi i management... Všechno bylo pro mě ideální. Ale když přišla nabídka od SINNERS, dlouho jsem přemýšlel, jestli to vzít nebo ne.

Jako, myslím si, že kdybych neodešel z ENTERPRISE, tak bychom tady byli nejlepší, ale i tak jsem to chtěl zkusit se SINNERS. Vím, že tam jsou hráči na jiném levelu, mají více zkušeností a dokážou mě naučit více věcí, kterých si třeba ani nevšímám. Jako člověk a hráč se musím furt posouvat. Myslím si, že rozhodnutí jít do SINNERS je to správný.
oskar je určitě jedním z mých vzorů, respektuju ho asi nejvíc ze všech česko-slovenských hráčů
Co je pro tebe největší úspěch s ENTERPRISE? 
Největší úspěch si myslím, že byl peak na 38. místo na světě. Těch úspěchů je víc, navíc těch, kterých si cením hodně je víc. Umístění na V4 je pro mě asi největší. Ale začalo to vlastně tím, že jsme postoupili do (ESEA) Premier a tam jsme zjistili, že můžeme hrát close s dobrýma týmama. Od té doby šel náš výkon a skill raketově nahoru.

Nejvíc si cením těchto úspěchů a celkově, že jsme se posouvali jako tým. Jsme byli za půl roku dvakrát lepší všichni než na začátku.

Zmínil si, že jsi nějakou dobu přestup do SINNERS zvažoval. Kdyby si měl přiblížit to rozmýšlení? To pro a proti. Jak případně probíhalo to namlouvání a co se honilo hlavou, když ta nabídka přišla? 
Bylo to těžký, jako tým to v ENTERPRISE fungovalo perfektně. Měli jsme strukturu, kde já jsem věděl, jak hráči v mém týmu reagují na věci, věděli jsme jaké jsme osobnosti…Takže… Když přišla nabídka od SINNERS, bylo to těžký, ale věřím, že je tam daleko větší šance dalšího peaku, když nám to půjde. Hráči tam jsou skilled, takže mě toho mohou mnoho naučit.

Asi takhle bylo moje rozmýšlení…. SINNERS jako organizace je o něco výš než ENTERPRISE. A když jsem si tak zvážil všechny plusy a mínusy, tak jsem se rozhodnul pro SINNERS, protože už ta parta lidí v SINNERS, ať už je to management nebo hráči, tak jsme si dost sedli. Těším se a doufám, že nám to půjde. Dám do toho všechno a uvidíme, jak to dopadne.
Ondřej "Lelek" Kvarda při setkání s Davidem "forsyy" Bílým při rozhovoru 
Nikdy jsi se netajil tím, že oskar je jedním z tvých vzorů. Věříš si, že jej dokážeš nahradit, respektive předčít? 
oskar je určitě jedním z mých vzorů, respektuju ho asi nejvíc ze všech česko-slovenských hráčů. Už když jsem začínal s Counter-Strikem to byl jeden z mých oblíbených hráčů, sledoval jsem ho a učil jsem se od něj. I teď, v posledním půl roce nebo roce, jsem nakoukal spoustu demo záznamů a učil jsem se od něj. Dost se mi líbí jeho play-style, proto je to jeden z mých vzorů.

Do SINNERS jdu s myšlenkou, že nejdu nahradit oskara, nejdu hrát jako on, ale jdu hrát svůj styl, který jsem hrál v ENTERPRISE a jsem na něj zvyklej. Nejdu s tím, že jej chci nahradit, ale s tím, že budu hrát sám za sebe. Nejdu s tím, že se budu snažit hrát jako oskar nebo ho nahradit, asi by to ani nešlo a nevyhovovalo by mi to. Správný mind set je: Jdu do toho jako já (forsyy).

Byla tam větší motivace? Když jsi hrál proti oskarovi v tom posledním roce? 
Motivace je porazit byla každý zápas velká. Celý tým je chtěl porazit, všichni z CZ/SK je chtěli porazit. Myslím si, že jsme k tomu byli blízko, ale nepodařilo se nám to. Na MČR to nebylo blízko, na finále Sazky ano, ale nepodařilo se nám to.

Hrát proti oskarovi je vždycky zajímavý, má takový zajímavý play-style, není to úplně tradiční AWP hráč. Jsem rád, že jsem měl možnost proti něm hrát proti němu tolikrát, od něj i SINNERS jsem si vždy z těch zápasů něco odnesl a naučil se.

Na koho ze svých nových spoluhráčů se nejvíc těšíš? 
Spoluhráče si myslím, že mám teď super. Těším se na každého z nich, nejvíc se asi těším na Jindru, věřím, že to bude sranda. Líbí se mi, jak hraje pro tým a pomáhá mu na 100 %. Na něj se těším nejvíc, ještě jsem s ním nikdy nehrál v týmu. Takže myslím, že obecně to bude super hrát s nimi. Doufám, že nám to společně půjde.
Já jsem člověk, který si nerad dává ambice, nechci být pak zklamaný
Jak se teď připravuješ na své nové angažmá?
Mám svoji rutinu, která trvá asi 3 hodiny. Skládá se z hodiny Aim mapy, dvě hodiny DM. To byla moje rutina, kterou jsem se snažil každý den dodržovat během volna. Ale jinak jsem moc nehrál, snažil jsem, se refreshnout. Abych byl na novou sezonu ready.

Nepřipravoval jsem se nijak výjimečně na nový tým, myslím, že se to ani nedá. Zkrátka si musíme spolu zahrát a až se za pár her, týdnů sehrajeme, bude to super.

Za týden vás čeká společný bootcamp v Esports Park Liberec. Jaké od něj máš očekávání?
Na bootcamp se dost těším. Těším se, až hráče potkám osobně, zahrajeme si první hry. Jsem zvědavý, jak to v Liberci u SINNERS bude vypadat. Myslím, že bootcampy jsou pro týmy dost užitečné. Lidi se mohou rychleji sehrát, zlepšovat… Celý ten proces bude vlastně lepší, když budeme osobně sedět vedle sebe. Očekávám, že to spíš nebude to asi žádný tryhard, spíš se budeme sehrávat a poznávat se.

Jaké jsou ambice pro tebe osobně?
Já jsem člověk, který si nerad dává ambice týkající se týmu. Nerad je říkám. Když bych řekl, že budeme TOP 15 a nestane se to, tak budu smutnej a bude to tlak na mě osobně. Moje ambice jsou jen takový postupný malý cíle. Nejdřív se sehrát, posléze porážet lepší a lepší týmy a jakmile se sehrajeme a dostaneme se do flow, tak v tu chvíli se dají dávat ambice k nějakému vítězství nad velkými soupeři. Nemám úplně nějakou ambici, že bych se chtěl někam dostat, spíš hrát co nejlíp.

SINNERS Esports mají silnou fanouškovskou základnu, která proti vám stála ve finále Sazka eLEAGUE a MČR 2021. Takže jsi to pocítil z druhé strany zatím. Těšíš se, až budou tentokrát vyvolávat tvé jméno? 
Na Sazce a na MČR jsme to dost pocítili. Ta atmosféra byla neskutečná. Těším se na to a snad budou vyvolávat mé jméno. Hlavně snad ty akce začnou co nejdřív.

Na závěr máš prostor vzkázat cokoliv fanouškům…
Doufám, že si tenhle rok užijeme a že se co nejdříve potkáme na nějaký akci a snad tento rok bude stát za to!
David "forsyy" Bílý v dresu SINNERS Esports
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.