CS2

CS2 MČR v kostce: Zklamaní SINNERS i osudový dvoumilionový kufřík

CS2 MČR v kostce: Zklamaní SINNERS i osudový dvoumilionový kufřík
28. 11. 2023
  |  

Historicky první MČR ve hře Counter-Strike 2 napsalo hned několik zajímavých příběhů. Poprvé od vzniku organizace se SINNERS nestali mistry České Republiky, navíc si z Brna neodvezli ani cenný kov. UNiTY po celosezonním mlčení znovu potvrdili LAN buff se ziskem bronzu, největší story ale psalo finále. Dynamo Eclot v cestě za dvoumilionovým Grandslamem vedlo v grandfinále nad Sampi už 2:0, nakonec ale prohrálo 2:3. Jen krátce po zisku mistrovského titulu pak organizace Sampi potvrdila přestup MATYSE do fnatic a zakončila pohádkový rok 2023.

Hříšníci ze SINNERS byli před startem MČR považováni za jednoho z největších adeptů na titul. Jejich historicky stoprocentní úspěšnost v získaných zlatých medailích z největšího domácího turnaje ale jednou skončit musela. I přes to, že cestu SINNERS do Brna lemovaly úspěchy v Evropě, se trojnásobným mistrům ČR doma nedařilo.

Během sezony nevyhráli jediný turnaj a v Brně prokletí CZ/SK scény neprolomili. Do samotného play-off MČR tomkeejsovi svěřenci postoupili z druhého místa skupiny B, když ve vyrovnaných dvou mapách porazili eEriness. Právě tato těsná přetahovaná byla předzvěstí možného kolapsu. SINNERS v semifinále vyzvali sestavu Sampi, proti které ale téměř v žádné disciplíně neměli navrch. Sampi kontrolovali celou sérii až do konečného výsledku 2:0. O něco větší šance se SINNERS dávaly v souboji o bronz, kde ale po výměně map picků UNiTY opanovali rozhodující Ancient. Čtvrté místo v MČR tak dost možná po konci sezony nezůstane u SINNERS bez ohlasů, na místě jsou spekulace o pokračování některých hráčů v sestavě.

UNiTY s třetím místem nezklamali

Bronzoví UNiTY naopak v očích mnohých splnili to, co se očekávalo. Sestava kolem luka byla tradičně v první polovině roku téměř neviditelná. S novými příchody před podzimem ale organizace výrazně posílila. Z EP přišel M1key s Pechynem a sestava loňského vicemistra byla téměř celá v novém hnízdě. UNiTY se předvedli už se stříbrem na MSR, kdy ve finále těsně podlehli Dynamu Eclot, v pražských skupinách MČR pak po skalpech Entropiqu a SINNERS šli z prvního místa rovnou do play-off.

Od UNiTY se před turnajem čekalo asi úplně cokoliv. Od prvního po čtvrté místo. Mistrovský titul by byl, vzhledem k semifinále s DNE, považován za největší překvapení, avšak nebyl úplně nedosažitelný. Třetím místem ale UNiTY jednoznačně nezklamali. Už semifinálová bitva s DNE naznačila, že by se desty v roli kouče po roce mohl z "placky" radovat. UNiTY v ní sice vzali Eclotu mapu Vertigo, pak ale jak na své Miragi, tak na rozhodujícím Overpassu tempu soka nestačili. Karta se ale obrátila během sobotní bitvy o TOP3 se SINNERS. Tam UNiTY plnili vše, co si připravili a bronzová medaile na jejich krky putovala po jednoznačné zásluze.

Trofej a dva miliony dorazily na stage, soupeř doručil reverse sweep

Dynamo Eclot bylo doma celou sezonu bezkonkurenční. I přes občasná škobrtnutí na všech velkých turnajích sestava pod vedením IGL K1-FiDy dokráčela k zlatu, v Brně byl ale příběh jiný. Týdny před turnajem začala forma DNE kolísat. Důkazem byla i prohra 1:2 se SINNERS AC ve skupinové části MČR a politické problémy mimo server. To vše se na výkonech Dynama jednoznačně mohlo podepsat.

Do Brna ale i tak jeli jako hlavní favorit na titul a zisk Grandslamu s dotací dva miliony korun. O tak velkou sumu se v českém esportu zatím nikdy nehrálo a motivace tak byla obrovská. Možnou pohodu v cestě za pohárem pro mistra ČR ale signalizoval už semifinálový duel s UNiTY. DNE si riskantně došlo pro pick Veriga, kde již dřívě s UNiTY měli relativně problémy, avšak ztráta map picku se po konečném výsledku 2:1 na mapy nestala tak výraznou. 

Daleko větší drama přineslo finále. Po Ancientu a Infernu, kde DNE dovolilo Sampi celkem 11 kol se zdálo, že je hotovo. Na stage STYKO s leckrem přinesli pohár, tajemná slečna z videoklipu o Grandslamu donesla kufřík s dvěma miliony korun v pětitisícových bankovkách. Pak se ale stalo něco nevdaného. Sampi porazili DNE na vlastním Overpassu 13:9 a i přes sérii match pointů soupeře se protlačili k vlastnímu reverse sweepu na zbylých mapách. Dynamo jistě z konečného výsledku spokojené nebude, chlácholit se mohou alespoň lepším umístěním než SINNERS. Právě tento divácky vypjatý souboj ale v Brně bohužel nenastal.

Pohádková rozlučka pro MATYSe, Sampi poprvé v historii mistry ČR

Sampi s UNiTY patřili mezi týmy, na které nebyl tak výrazný tlak. Toho dosáhli na základě série třetích míst z domácích turnajů seriálu Tisport CS:GO a Tipsport CS. Ve skupinové části MČR v pražské Vodafone PLAYzone aréně ale ukázali vzestupnou tendenci vlastních výkonů, když po prohraném Infernu zdolali Enterprise 2:1 a následně přehráli 2:0 SINNERS AC.

V Brně se ale hráči Sampi vyburcovali k neskutečnému hernímu přednesu. Pro fina se letos jednalo o první MČR, T4gg3D se v Brně ukázal podruhé. Nejzkušenějším hráčem týmu tak byl IGL eLiVe. Ten jako mistr ČR z roku 2018 měl cíl jasný - dovést sestavu výkonnostně vedenou MATYSem k historickému úspěchu. Motory Sampi nastartovali v semifinále se SINNERS. Na soupeřově map picku vyhráli 13:5, na domácím Ancientu přispěchali s výsledkem 13:10. 

Na svého finálového soupeře si museli ale několik hodin počkat. Dynamo Eclot bylo samozřejmě sokem, kterého není radno vyzývat, o to větší radost ale přináší jeho skalp. Sampi se sice v úvodu finále potáceli po serveru s nepříliš velikou úspěšností vyhraných kol, se startem Overpassu se ale vše změnilo. Ke skvělým výkonům se vyburcovala celá pětice Sampi, sAvana1 doručoval clutche, T4gg3D naopak entry killy. Nejtěžší to pro novopečeného mistra bylo na mapě Mirage. Pick Dynamu přinesl hned čtyři match pointy za stavu 12:8, Sampi se ale nevzdali. Sérií kol za T stranu zápas poslali do prodloužení, které následně ovládli 16:13. 

Dva match pointy mělo Dynamo Eclot i na rozhodujícím Anubisu, scénář s prodloužením se ale znovu opakoval a zlato z MČR Sampi nakonec přisoudil stav 16:14. Jen pár desítek hodin po zvednutí mistrovské trofeje oznámila organizace konec působení MATYSe, který se před novou sezonou přesouvá do fnatic. Bude tak zajímavé sledovat, jak se s výraznou ztrátou Sampi poperou. I tak ale organizace Jakuba Jankta má adekvátní prostor k odpočinku a dlouhým oslavám. Z pozice outsidera finále zvrátit ve svůj prospěch navzdory šesti match pointům soupeře se jen tak někomu nepovede.

Zdroj úvodní fotky: Facebook @mcrpc.cz

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.