CS2

Counter-Strike se opřel do novinek! Mění se map pool i odměny za zabití

Counter-Strike se opřel do novinek! Mění se map pool i odměny za zabití
27. 4. 2024
  |  

Široké sprektrum reakcí vyvolala poslední aktualizace hry CS2. Většina tuzemských profesionálních hráčů je rozčarována nad změnou map v aktivním map poolu, volnočasoví hráči naopak změnu vítají. Valve ale kromě přidání mapy Dust 2 na úkor Overpassu v nočním updatu představilo i řadu dalších změn.

Hodnotit nový update Counter-Striku je jako ptát se, jestli chce druhá osoba slyšet prvně dobrou, nebo špatnou zprávu. Právě poslední aktualizace totiž scénu rozdělila na dva tábory. Jen málo kritiků přinesla možnost nastavení preferované pozice modelu zbraně. Tedy možnost držet zbraň nejen v pravé, ale i v levé ruce. Na rozdíl od této vymoženosti z dob CS:GO však nyní hráči nemohou prohazovat držení zbraně v průběhu střelby a dá se předpokládat, že akčních momentů s tímto prvkem mnoho neuvidíme.

Zároveň se vývojáři snažili splnit přání ohledně přidání příkazu cl_bob, který dříve ovlivňoval pohyb zbraně v reakci na pohyb hráče. Novopečený vítěz Majoru w0nderful už ale stihnul tuto funkci zkritizovat na svém X. Hodně negativních reakcí ze strany profesionálních hráčů sklidila i změna map poolu.

Po roce a půl se do oběhu aktivních map vrací Dust 2. Tu ze sedmičky map aktivního poolu v roce 2022 vytlačil Anubis, který se tehdy stal teprve druhou komunitní mapou zařazenou do aktivního map poolu po Cachi. Při svém velkolepém návratu Dust 2 vytlačil překvapivě mapu Overpass. Ta se s příchodem CS2 oblékla do nového, moderního kabátku, ale dlouho se v záři reflektorů neudržela. Zatímco většina českých hráčů tuto změnu kritizuje, světová scéna oslavuje možný návrat éry BIG. Právě německá organizace totiž na mapě Dust 2 dlouhá léta kralovala a určovala její herní trend.

Před představením dalších novinek si přibližme jednotlivé reakce profíků. "Doufám, že to není jediná změna ve aktivním map poolu, možná bychom s novou operací mohli dostat ještě jednu mapu místo Vertiga," komentuje na svém X sniper SINNERS Tomáš "oskar" Šťastný. Sám přitom na Dustu zapsal několik highlightů, zejména díky wall-bangu dveří na středu mapy. Hodně nevybíravý názor na změnu mapy měl Martin "Dytor" Handl z Dynama Eclot. Organizace na svém instagramovém profilu zveřejnila video, kde hráči CS2 týmu reagovali na tuto novinku a Dytor se s ničím nemazal. "Teď jsem vstal a koukám, že nám odebrali Overpass a přidali Dust - totální sra*ka," prohlásil.
Na mapách ale zároveň došlo ke změnám, které profesionální scéna chválí. Zejména Inferno bylo mezi ohlasy mnohých vynášeno k nebesům. Odebráním střechy nad budovou na midu je nyní střední část mapy daleko vzdušnější, širší a vizuálně přívětivější je i banán. Další mapy byly pouze drobně opraveny, žádných razantních změn se však nedočkaly.

Za razantní změnu jde označit úprava nákupního menu. Do jeho spodní části byla přidána sekce "dropnuté zbraně", hráči se tak po upuštěné M4A1-S nebo AK-47 nemusí marně natahovat. Je jasné, že na profesionální úrovni tato vychytávka může leckdy zachránit začátek kola, v módu Premier či na Faceitu se ale určitě najdou lidé, kteří vám dropnutou zbraň vezmou. Stejná "vymoženost" platí i na granáty. U těch chvíli zůstaneme, v prvotní verzi bylo totiž možné díky bugu nést pět utilit najednou, Valve však ještě v průběhu dne na bug zareagovalo a nyní je již vše při starém. Novinkou mezi granáty je však speciální pomocný zaměřovač, místo klasického prodlouženého zaměřovače jsou nyní na linkách odstupňované vzdálenosti od středu, které mají sloužit k jednodušší orientaci a line-upování.

Další zajímavostí je i úprava finančních odměn za zabití příslušnými zbraněmi. Zatímco makroekonomiky hry se vývojáři nijak nedotkli, za zabití Zeusem si hráči konečně vydělají. Při úspěšném zparalyzování soupeře vám na kontě cinkne symbolických 100$. Úpravy se dočkala i doposud bezkonkurenční rychlopalná brokovnice XM1014, místo původních 900$ za eliminaci soupeře budete nově dostávat 600$. Navýšení se naopak dostalo české CZ75-Auto. Za eliminaci s touto neposednou pistolí nově dostanete 300$, do akce se ale nejspíše stejně přes Five-Seven neprosadí.

O dalších malých novinkách, jako je třeba přidání ikonky za zabití v letu, si můžete přečíst v oficiální zprávě vývojáře.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.