CS:GO

Březnová letargie SINNERS

Březnová letargie SINNERS
21. 3. 2022
  |  

Měsíc březen je obvykle jedním z nejkrásnějších období v roce, kdy začíná jaro, vše kvete, prodlužuje se denní doba a lidem se vrací dobrá nálada s větším přílivem serotoninu. Bohužel pro českou domácí CS:GO jedničku, tým SINNERS, je březen zatím jedním z nejhorších měsíců, který kdy zažila.

Třetí měsíc tohoto roku přitom nezačal zle, když ve středu 2. března slavila česká pětice postup na RMR turnaj sloužící jako kvalifikace pro první Major letošního roku, navíc jako vítěz jedné ze čtyř otevřených kvalifikací.

Co však následovalo byla nepříjemná série porážek, jež nesvědčí nic dobrého o současném rozpoložení hříšníků. Pomineme-li zmiňovanou úspěšnou kvalifikaci, jejich bilance na utkání je 3 výhry a 6 proher, na mapy posléze 6 vyhraných a 13 prohraných. Ty dva vyhrané zápasy jsou navíc BO1 série, tudíž v těch delších zápasech to je vskutku tristní.

Nejprve se nepodařilo prosadit se proti Finest ani SKADE v rámci ESL Challenger League Season 40 (která pro letošní rok nahradila ESEA Premier) a v brzké je době je čeká baráž o udržení se v této soutěži. Náznak úspěchu se rodil v Thunderpick Bitcoin Series, kde Češi zvládli přehrát Sprout, ale od 7. 3. je to poslední vítězná BO3, následných 6 pokusů v rámci zmiňované ESL, Pinnacle Cup nebo TWR Eastern European Spring (kvalifikace na Blast Spring Showdown) dopadlo neúspěšně.
Přičtěme k tomu fakt, že pokud se podařilo uspět, vítězná mapa byla jednoznačná, momentum se však nepodařilo udržet v průběhu celého utkání, navíc čtyřikrát se SINNERS museli loučit bez zisku mapy. V těchto případech však až na jednu výjimku hráli vždy vyrovnaná utkání a spíše nešťastné momenty a nezvládnuté klíčové situace rozhodly o neúspěchu domácí jedničky. Obecně vzato ale forma hráče v březnu opustila a věříme, že se jedná jen o krátkou jarní dovolenou, která brzy skončí.

Co to však znamená pro domácí jedinou naději na Major účast? (Podotýkám, že osobně respektuji českou stopu v podání organizace Entropiq, ale nyní je řeč o českých hráčích, děkuji za pochopení.) Nyní zbývá přesně měsíc do začátku PGL Major Antwerp 2022 Europe RMR B, kde se šestnáct celků utká o osm míst na belgickém mistrovství světa. SINNERS jsou jedním z celkem 9 kvalifikovaných týmů, zbytek startovního pole obsadila sedmička vybraných týmů z posledního Majoru ve Stockholmu.
Pocity zmaru doprovázely také účast SINNERS na V4FSF 2021 | Zdroj: Facebook @V4FSF
Původně se skupina B zdála být tou hratelnější, nicméně po výkonech v ESL Pro League Season 15 se větší hrozbou zdají být jak ENCE, tak zprvu nejasní NIP a z pozvaných celků tak hratelně vypadají snad jen Astralis (neúspěch G2 přisuzuji klasickému kouzlu EPL). 

Přičtěme k tomu Bad News Eagles, nebezpečné východoevropské Spirit či obstojně hrající Sprout a nevyzpytatelné francouzské HEET a najednou máme veliký problém, protože zbývajících míst přehršel nebude. Zároveň si přejme příznivý los pro úvodní utkání, v osudí čekají kromě výše zmíněných jména jako Gambit či Copenhagen Flames nebo Entropiq.

Nést tíhu celé země či regionu na svých bedrech, to už si SINNERS vyzkoušeli loni, kdy v rámci IEM Fall Europe 2021 bojovali o poslední body, které je mohly dostat na Major a prohra 14:16 v utkání s Movistar Riders společně s nezvládnutým rozstřelem je připravila o možnost soupeřit ve vyřazovací fázi o potřebné umístění. Nyní ale mají druhou šanci. Odměnit fanoušky za jejich trpělivost. Vykoupit se z prvotního neúspěchu. A dostat první ryze českou sestavu na nejprestižnější turnaj světa.
Jak na to? Swiss system je naše stará známá. 3 výhry a jste dál, 3 prohry a končíte. Dokud nehrajete zápas o postup či o vyřazení, hrajete BO1, až pokud o něco jde, přichází na řadu BO3. Možná právě k současnému trendu si přejme, aby SINNERS vstupovali do důležitých zápasů s kladným skóre a 2 ze 3 potřebných výher urvali už v utkáních na jednu hranou mapu.

Poslední měsíc zbývá na přípravy, turnajů zase tolik nebude a veškerý čas teď musí věnovat tréninku a vypilování všech nedostatků. Pětičlenný map pool, kterým se dlouhodobě vyznačují, je solidní základ pro úspěch, nicméně tento základ se začíná mírně bortit, když současná bilance na těchto mapách je pozitivní pouze v případě map Inferno a Vertigo.

Nám nezbývá nic, než nepřestávat plně důvěřovat těmto odvážným hochům a přát jim úspěch. Celé ty 2 roky od počátku 2020 vložené do úsilí zaujmout místo mezi světovou špičkou se už za 31 dní zúčtují v rumunské Bukurešti. A každý český fanoušek by měl mít v srdci jedno jediné přání - aby až turnaj skončí, mezi osmi úspěšnými týmy vykukovala i česká vlajka a u ní jméno SINNERS.

Author photo
Jiří Johanides Svitavský rodák a populární domácí komentátor Bananides patří mezi elitu tuzemské scény. Kromě práce na analyst desku se věnuje také psaní pravidelné rubriky.