CS:GO

benq1 a 7 let v eSubě: Loajální a úspěšný hráč i trenér bez titulu z MČR

benq1 a 7 let v eSubě: Loajální a úspěšný hráč i trenér bez titulu z MČR
23. 2. 2022
  |  

Je až neuvěřitelné konstatování, že slovenský hráč a trenér Tomáš "benq1" Masaryk působí v eSubě už od února 2015, tedy dlouhých 7 let. Za tu dobu si vybudoval pozici jednoho z nejkonzistentnějších a nejloajálnějších trenérů na tuzemské esportové scéně, který posbíral řadu triumfů s jediným dodatkem, titul z MČR mu vždy proklouzl mezi prsty.

O sedmičce se říká, že je šťastným číslem. Bylo tedy šťastných i těch 7 let, které Tomáš "benq1" Masaryk v eSubě strávil nejprve jako hráč, posléze jako trenér a přinese právě výročí zajímavé úspěchy? Je to především 7 let o úspěchu, pádech, ale také loajalitě. Ostatně o ní mluví i jeden z manažerů eSuby k otázce, co pro ně znamená, že benq1 v organizaci vydržel tak dlouho.

"Znamená to pro nás hlavně udržení kontinuity v rámci celé sekce. Téměř každý rok se na scéně stane pár změn v sestavách, které se nevyhnou ani naší organizaci. Mít v týmu stálého trenéra, který je v eSubě tolik let nám pomáhá mnohem snáze vyrovnávat se s těmito změnami. Vše na sebe lépe navazuje, přechod je plynulý a hráči se mohou hned od začátku soustředit pouze na svou hru," odpověděl Alexandr Ambróz, Team Director v eSubě.
Tak blízko a pritom tak ďaleko od toho vytúženého titulu MČR
benq1
Komentář pro Sazka Esport

Jak to celé začalo

Psal se 24. únor 2015 a docházalo k dalším, a nutno říct, že tradičním, přestavbám na tuzemské esport CS:GO scéně. Změny se dotkly také věčných soupeřů a rivalů - eSuby a eXtatus. Právě z druhého zmíněného celku do prvního zamířil tehdy čtyřiadvacetiletý slovenský hráč Tomáš "benq1" Masaryk. V tradiční tuzemské organizace působí, až na drobné přesuny a kraťoučká "hostování", do současnosti.



"Složili jsme s Henkkym sestavu, oslovili eSubu, dohodli se na podmínkách a vyšlo to," komentoval svůj vstup do eSuby slovenský trenér ve videu Meet Tomáš "benq1" Masaryk | CS:GO rozhovor na YouTube kanále organizace.

Jako hráč přitom vydržel benq1 v eSubě pouhé dva roky, posléze se vydal na dráhu trenéra a té se drží dodnes. Za tu dobu se dokázal s týmem zapsat pod největší tituly a úspěchy organizace v novodobé historii organizace.

Ne vždy však šlo jen o úspěchy na herním poli, ale také o symboliku, plány a vize. "Jak jsi naznačoval již v první otázce, tak za nás je toto spojení hlavně symbol loajality. Něčeho, co je nejen v esportu dosti vzácné. S Tomášem jsme si prošli téměř vším, co tým může potkat. Úspěchy, výhry, radostné zážitky na turnajích, ale také několik pádů, proher a zklamání. Vždy ale najdeme společné řešení, ze situace se snažíme co nejvíce poučit a jít dál. Velké díky patří samozřejmě i benq1mu, který má ve své bohaté kariéře stále ten drive a chuť předávat dalším generacím své zkušenosti a vézt mladé talenty. I když to není vždycky jednoduché a oběma nám za těch 7 let zešedivěly vlasy, tak jsme přesvědčeni, že právě toto je způsob, jak budovat silné a stabilní vztahy a celé prostředí posouvat kupředu. Slovy Mandaloriana – This is the way! A stejně tak jsem přesvědčen, že za tu dobu Tomášovi v žilách již proudí modrá krev (smích)," dodává k myšlence spojení benq1 + eSuba zmíněný Team Director.

Desítky triumfů, ale MČR ve sbírce chybí

Snad není člověka, který by benq1mu jeden z posledních chybějících titulů ve sbírce nepřál. Slovenský sympaťák byl tak blízko, a přitom tak daleko, k zisku titulu z MČR hned několikrát. 

Radost benq1ho (vpravo) a luka při zápase na Vodafone MČR 2021 | Zdroj: eSuba
Na otázku, proč zlato z finále MČR nikdy neklaplo benq1 reagoval následovně: "Ťažko povedať, tých finále som už absolvoval celkom dosť. Ale ako hráč som bol najbližšie asi v roku 2015 proti nEophyte a z pozície coacha asi v roku 2017 proti eXtatus. Obidva zápasy boli veľmi tesné a viem, že som bol extrémne sklamaný."

Výčet umístění eSuby na MČR od roku 2015:

  • 2015 - 2. místo, prohra ve finále s nEophyte 1:2
  • 2016 - 3./4. místo, prohra v semifinále s eXtatus 1:2
  • 2017 - 2. místo, prohra ve finále s eXtatus 1:2
  • 2018 - 2. místo, prohra ve finále s Gunrunners 1:2
  • 2019 - 5./6. místo, prohra s BRUTE 1:2
  • 2020 - 3. místo, prohra v semifinále se SINNERS, vítězství o 3. místo s ECLOT
  • 2021 - 3. místo, prohra v semifinále se SINNERS, vítězství o 3. místo s ECLOT
 
Velmi blízko byla eSuba právě ve zmíněném finále roku 2017 před brněnským publikem proti eXtatus, kdy nejprve benq1ho parta v zápase vedla 1:0, pak ale přišel kolaps. Pozdější vítěz srovnal a o porážce, zjednodušeně řečeno, rozhodlo v podstatě jediné kolo zápasu na decider mapě (de_nuke). V té době byla eSuba na výši a ve skvělé formě, tým předtím triumfoval od léta postupně na PG WAY Trnava Major 2017, 1. COOL League Season 2 a Tiger Masters Season 3 na FOR GAMES. Ne nadarmo tak benq1 mluví o největší šanci na onen zmíněný titul v pozici coache.

K finále MČR 2017 se vyjádřil také Alexandr Ambróz, Team Director: "Těch momentů za dobu našeho spojení je celá řada. Nechci tu vyjmenovávat veškeré úspěchy a výhry, kde je ta radost a pocit štěstí samozřejmé. Možná překvapivě ale naopak vyberu trochu smolnější éru a momenty, které v každém z nás ale zanechaly vždy neskutečné emoce a prožívali jsme je naplno. Když se řekne benq1 a obecně CS:GO sekce, tak si jako první vybavím zápasy s eXtatus a konkrétně grandfinále MČR 2017. 

Alexandr Ambróz, který toho s benq1m zažil spoustu za těch 7 let, pokračoval ve svém vyprávění o soupeření mezi eSubou a eXtatus v tehdejší době: "Ten celý příběh okolo naší zdravé rivality a vypjatých zápasů do posledního bodu byl něco neskutečného a žila tím celá scéna. I když se nám nakonec nepodařilo dotáhnout finále do vítězného konce, tak si myslím, že tohle byly přesně ty momenty, které eSubu a benq1ho ještě více stmelily a mohli jsme na této zkušenosti stavět v budoucnu."
 


Obdobná situace na MČR nastala také v roce 2018, kdy hvězdy eXtatus přešly pod Gunrunners a opět mířily za titulem, který ani tentokrát eSuba nezískala...

CS:GO sekce organizace eSuba pod vedením Tomáše "benq1" Masaryka však dosáhla na řadu triumfů především z domácí scény. Tým a trenér se historicky radoval Majstrovstvá SR 2021, je dvojnásobným vítězem 1. COOL League v sezonách 2 a 6 (a několikrát ze stejné soutěže bral také stříbro a bronz). Medaili tým ze Sazka eLEAGUE Spring 2020, MČR nebo také i bratislavského MSR.
 
Velkým zahraničním úspěchem byl mimo jiné loňský postup do Maďarska na turnaj V4 Future Sports Festival, kde se navíc tým prezentoval skvělými výkony, které mu v závěru sezony i na startu nové, přinesly řadu pozvánek do evropských turnajů.
 

Umístění v TOP3 s benq1m:

  • 1. místo - MSR 2021
  • 1. místo - MČR Tour Summer 2021
  • 1. místo - REPUBLEAGUE Community Cup #2
  • 1. místo - PLAYzone ONS - April 2020
  • 1. místo - Tiger Masters Season 3 - Finals 2017
  • 1. místo - 1. COOL League Season 2 - 2017
  • 1. místo - PG WAY Trnava Major 2017
 
  • 2. místo - MSR 2020
  • 2. místo - 1. COOL League Season 8 - 2020
  • 2. místo - 1. COOL League Season 7 - 2020
  • 2. místo - Sazka eLEAGUE Spring 2020
  • 2. místo - QD 2019
  • 2. místo - ESL MČSR Kick-off Season - 2018
  • 2. místo - MČR 2018
  • 2. místo - MSR 2018
  • 2. místo - PLAYzone ONS - September 2018
  • 2. místo - MČR 2017
 
  • 3. místo - MČR 2021
  • 3. místo - Sazka eLEAGUE Fall 2021
  • 3. místo - 1. COOL League Season 9 - 2021
  • 3. místo - MČR 2020
  • 3. místo - PLAYzone Challenge 2019
  • 3. místo - UNIZA Masters 2019
  • 3. místo - Hitpoint Masters 2019
 
Výčet úspěchů neobsahuje všech, například některé kvalifikace, případně základní skupiny.
benq1 a jeho tým v Praze před Výstavištěm Holešovice | Zdroj: eSuba

Moment, který psal historii

Ještě jako hráč zažil Tomáš "benq1" Masaryk situaci, která vstoupila do historie. Osudný boost na mapě de_overpass během finále CS:GO ligy portálu Top Gaming na veletrhu FOR GAMES se totiž zapsal do paměti mnohých fanoušků nejen na domácí scéně. Hodiny po zápase byl momentu plný Reddit a česko-slovenské akce vstoupila do historie.
 
"Na takú vec sa nezabúda, celkom sme sa vďaka tomu "preslávili" aj na zahraničnej scéne. Neviem už či som to calloval ja alebo Kaparzo, ale spomínam si, že nám to za CT veľmi nešlo a potrebovali sme nejaký impulz," začíná k osudnému momentu svůj komentář Tomáš “benq1” Masaryk, který dříve jako hráč plnil roli In-game leadera. "Tento boost sme skúšali už predtým na praccoch, tak sme si povedali prečo to neskúsiť aj v oficiálnom zápase a vyšlo to," doplnil.
 

 
Obecně se dá konstatovat, že se benq1 stal bezpochyby symbolem loajality na domácí scéně, ať už jde o roli hráče nebo trenéra. Zároveň se kolem jeho osoby prakticky nikdy neřešily výstřelky na sociálních sítích nebo jiné “problémy”. Jediná věc, která se skloňovala, byla otázka: Složil benq1 opět tým schopný konkurovat nejužší špičce domácí scény?
 
Nedá se také upřít fakt, kolik skvělých hráčů slovenskému trenérovi prošlo pod rukama a rozhodně nezaostaly, naopak dále rostly... Ať již se budeme bavit o hvězdách SINNERS, tedy dvojici SHOCK & ZEDKO, stálou sniper jedničkou eSuby je již dlouho Dominik "blogg1s" Janita, roli IGL po vzoru trenéra přebral Michal "leckr" Kadlíček a šanci z eSuba Youngsters dostal například Lukáš "sAvana1" Lintner, který roste pro špičku domácí scény. 

Na závěr se vyjádřil také několikrát zmíněný Team Director k tomu, co může ještě eSuba se slovenským trenérem dokázat: "Jak všichni víme, tak benq1mu stále chybí z domácí scény ta nejcennější trofej a tou je zisk titulu z MČR. Já pevně věřím a doufám, že se této trofeje pod eSubou dočká. Jelikož už to je opravdu hodně let, co jsme naposledy MČR ovládli, tak i dokonce přemýšlíme, že benq1ho povoláme do základní sestavy, ať těm mlaďochům trochu připomene, jak na to. Snad kvůli tomu nebude muset hrát jak Jágr do 50 (smích)," komentuje možné cíle Alexandr Ambróz a na závěr dodává: "Tomáš je každopádně velký dříč, který vedle své časové náročné práce dává CS:GO nejvíce, co může. Za mě je to vzor pro všechny nové a mladé hráče, kteří by měli být vděční za to, že někdo takový na této scéně stále je. Je to vše o jeho precizním a profesionálním přístupu k práci a hladu po vítězství." 
 
Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.