CS2

Balancování na hraně konce, pro Entropiq CZ/SK scéna nebyla prioritou

Balancování na hraně konce, pro Entropiq CZ/SK scéna nebyla prioritou
29. 12. 2023
  |  

Závěr kalendářního roku 2023 se pomalu blíží a již tradičně na řadu přichází hodnocení uplynulé sezony. Vrata za posledními turnaji v CS2 se hlasitě zavřely nejen na světové, ale i domácí scéně. V sérii článků budeme mapovat výkony předních českých týmů a jejich celkovou cestu letošním rokem. Po ohlédnutí za výkony ENTEPRISE se od písmene E příliš nevzdálíme, druhým analyzovaným týmem bude Entropiq.

Organizace Entropiq svým věhlasem patří mezi největší esportové organizace u nás. Výrazně tomu pomohl i někdejší podpis ruské sestavy, se kterou se EIQ probojovali na Major. Mezinárodní cestou se organizace v zelených barvách vydala i letos. Česko-slovenská Counter-Strike sekce tak znovu po sérii neuspokojivých výsledků musela na vedlejší kolej.

Sestava Entropiqu

Začátek sezony, v kontradikci s úvodním odstavcem, patřil hlavnímu týmu s převážně českým jádrem. Zatímco po sezoně 2022 v organizaci skončil dlouhodobý IGL leckr, do aktivní soupisky se vrátil AJTT, doplněný o MoriiSka s Rutkem. Sestavu pak kompletoval Němec red a polský sniper snatchie. V této sestavě Entropiq hráli přesně osmasedmdesát dní. Bench MoriiSka, na který navazoval i konec Rutka nastínil opětovné směřování organizace do mezinárodní podoby. Tento trend byl potvrzen následným podpisem PlesseNa a ritchiEEho. Jediným Čechem v týmu tak zůstal AJTT, ani se změnami kolem něj však Entropiq nebyli schopni naplnit stanovené cíle a z pozice 107. týmu světa sestavu rozpustili. Konec první poloviny sezony byl zároveň momentem, kdy se znovu rozdělilo mezinárodní a domácí směřování jednotlivých sestav.

Pro účely tohoto článku se dále budeme věnovat vývoji česko-slovenské větve Entropiqu. V dresu vicemistra z roku 2020 se během sezony vystřídalo hned několik tváří. Organizace se stala odrazovým můstkem do Evropy pro pandi7a,  ukázali se i hráči z Entropiq Future. Právě transformací této soupisky na tým dedikovaný pro působení v domácích turnajích udělal Entropiq na scéně drobný zmatek. Diváci se na turnajích Tipsport CS:GO těšili na zahraniční hráče, nastupovali ale zejména hráči z Česka a Slovenska. V dresu organizace se, kromě dříve zmíněných, objevil i Lastík, semtex, woozzzi, Marix nebo kreaz. První zmíněný se v druhé polovině roku stal kapitánem domácí divize. 

Tento verdikt přišel před turnajem Tipsport CS:GO Praha II. Do něj Entropiq nastoupili se sestavou, která později organizaci reprezentovala i na MČR. K Lastíkovi se semtexem do sestavy přišel bývalý hráč Cryptovy MAXX, navrátilec na profesionální scénu Mix a nováček HoLLy. Občasné zdravotní a časové indispozice jednotlivých hráčů sice během podzimu ještě umožnili chvilkový návrat Marixe do pozice stand-ina, sezonu ale stoupenci zelených masek ukončovali v ryze česko-slovenském obsazení. Několikanásobné změny v sestavách pro Entropiq však nelze vyloženě hatit, v chabé konkurenci ostatních týmů z TOP 8 se totiž povětšinou úspěšně probojovávali do play-off předních domácích turnajů. 

Domácí scéna

Od sestavy s česko-slovenským jádrem pod vedením německého IGL reda doplněného o polského snipera snatchieho si Entropiq slibovali mnohé. “CS:GO je vysoce kompetitivní hra a Entropiq je velmi ambiciózní klub, který se chce pravidelně porovnávat s tuzemskou elitou a účastnit turnajů i na mezinárodní úrovni. Věřím, že nová sestavě naplní naše očekávání a cíle,” zmínil s podpisem nové pětice CGO organizace Pavel Klaban. Právě porovnání s tuzemskou špičkou bylo pro Entropiq relativně úspěšné. V rozřazovací kvalifikaci prvního turnaje roku EIQ nejprve zdolali eSubu i Sampi v BO1 sériích, ve stejném formátu pak v posledním zápase prohráli s Dynamem Eclot. Dvě vítězství za cenu jediné porážky však stačily na zajištění účasti ve skupinách Tipsport CS:GO Praha I.

Tam ale hráči Entropiqu zaváhali. Do turnaje  vstoupili prohrou se SINNERS na mapě Nuke a i přes následný skalp ENTERPRISE jim cestu do play-off zamítli reprezentanti Sampi. První turnaj v pražské Vodafone PLAYzone Aréně však byl vyjma závěrečného MČR jediným, kde Entropiq mezi nejlepší čtyřkou týmů chyběl. Svůj přešlap totiž organizace napravila na turnaji Tipsport CS:GO Bratislava s velkou parádou. V uzavřené kvalifikaci se hlavní sestava Entropiqu postarala o vítězství nad Andromedou a UNiTY, Entropiq Future ovládli svou skupinu po skalpech ENTERPRISE a eEriness. Z prvních míst tak obě soupisky Entropiqu postoupily do hlavní části turnaje.

V ní sice Entropiq Future zvládli svůj úvodní BO1 duel proti Sampi, prohry s Dynamem Eclot i Sampi v následné odvetě se ale neslučovaly s možností postoupit do Bratislavy. To se tak povedlo alespoň hlavní sestavě Entropiqu. Ta sice zaváhala v BO1 sérii poměrem 16:19 s Cryptovou, prohru si však odčinila proti UNiTY a v odvetě zabránila Cryptově kvalifikovat se do play-off hraného ve slovenské metropoli. V něm se hráči Entropiqu, kteří turnaj dohrávali v improvizované sestavě, příliš neohřáli. Prohry 0:2 s Dynamem Eclot i Sampi znamenaly čtvrté místo a medailový neúspěch.

V uzavřené kvalifikaci na Tipsport CS:GO Praha II málem Entropiq o místenku mezi nejlepšími týmy u nás přišel. Z duelu proti BRUTE sice odešli hráči v černo-zelených dresech jako vítězové, pak ale prohráli 1:2 s ENTERPRISE. Za záchrannou brzdu tak museli zatáhnout v souboji s Andromedou, který však jednoznačně reprezentanti Entropiqu zvládli. Stejně tak se jim povedla i skupinová část turnaje. V prvním zápase totiž Entropiq lehce přehrál Dynamo Eclot 16:6, v zápase vítězů pak nedal šanci UNiTY a šel do play-off z prvního místa skupiny B. Se sestavou, která v Entropiqu podle dostupných informací nepobírala výrazný plat se ale štěstěna v play-off již netáhla. Zástupci Entropiqu prohráli 0:2 se SINNERS i proti Sampi, což resultovalo v další čtvrté místo.

Zajíci se však počítají až po honu, úspěchy Counter-Strikových týmů až po MČR. Právě to Entropiqu vyšlo ze všech turnajů nejméně. Poprvé  v roce se před zraky diváků museli spokojit s úvodní prohrou proti UNiTY 0:2, v eliminačním duelu nestačili na eEriness v poměru 1:2 a na MČR tak celkově skončili na děleném posledním místě s ENTERPRISE. 
Čtvrté místo z Bratislavy pro Entropiq vybojovala sestava ve složení: AJTT, MoriiSko, pandi7o, snatchie a red

Zahraniční scéna

Sestava hrající v první části sezony spojila své účinkování s domácími i mezinárodními turnaji. Organizace, které si udělají během svého působení dobré jméno častěji dostávají šance na Tier 2 a Tier 3 turnajích, to byl i případ Entropiqu. V turnajích série CCT z nabídnutých šancí ale často nepřicházely kýžené výsledky. Nejlepším výsledkem tak je dělené páté místo ze sedmé sezony druhé divize European Pro League. Po konci česko-slovenského jádra povinnosti ve světě převzal hlavní tým složený z evropských hráčů, který dosáhl na stříbro z European Pro League Season 10 a bronz z turnaje Hard Play Cup #8. V ostatních turnajích Entropiq nezřídka kdy končil hluboko v poli účastníků a i to se stalo osudným sniperovi forsyymu. Do nové sezony s cílem postoupit na Major tak doplní Entropiq polský odstřelovač mwlky. Postup na Major je i tak velmi nepravděpodobný, EIQ je v tuto chvíli totiž až třiadevadesátým týmem světa.

Budoucnost a bilancování

Entropiq chce jednoznačně znovu na Major. I proto, s ohledem na nedostatek kvalitních hráčů, stáčí své zraky k zahraničí. Dá se očekávat, že vedle hlavního mezinárodního projektu organizace bude fungovat i tým využívaný na domácí turnaje, aby značka tohoto týmu nestagnovala. Nelze to však nazvat prioritou a stejně jako v druhé polovině roku 2023, tak i v příští sezoně uvidíme Entropiq na hranici nejlepší čtyřky našich týmů a mezinárodní sestavu s chtíčem proniknout do TOP 30.
 
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.