CS:GO

APEKS bez ztráty kytičky opanovali bratislavské finále proti SINNERS

APEKS bez ztráty kytičky opanovali bratislavské finále proti SINNERS
3. 4. 2022
  |  

První střetnutí týmů APEKS a SINNERS a rovnou ve finále zastávky Tipsport CS:GO v Bratislavě. Norská organizace proplula turnajem pouze s jednou ztracenou mapou, domácím jedničkám se dokonce i problém s prohou mapy vyhnul obloukem. Navzdory drobně lepším číslům z hlediska výsledků ale Hříšníci rozhodně za favorita finálové BO3 série neplatili a papírové přepoklady nakonec opravdu dostály svému. Po mapách Nuke a Overpass dokázali APEKS střetnutí ovládnout 2:0.

Úvodní mapou finálové BO3 série se stalo kolbiště s názvem Nuke. Prostředí, které za posledních čtrnáct map pro oba celky přineslo úspěšnost třiačtyřicet procent tak bylo asi nejvýraznějším otazníkem z hlediska výsledku, který ban/pick fáze mohla přinést. Navzdory horšímu postavení ve světovém žebříčku SINNERS do mapy vlétli fantasticky, ZEDKO s triple killem doslova ovládl úvodní pistolky a Hříšníci mohli nastoupit na vlnu zisku kol. Jak se ale často stává, s prvním nákupem defenzívy na Nuke začínají komplikace. A tak se také stalo. Rychlou dvojicí kol hráči APEKS dotáhli svého soka a přetahovaná začínala takřka s čistým štítem. Až šesté kolo ale znovu postavilo výrazněji slovenské fanoušky z tribun, STYKO na rampě dokázal využít potenciál své M4A1-S a rozdrtil náběh soupeře hned v zárodku. Výměny kol pokračovaly i nadále, šťastnější však byla norská organizace, které svou CT stranu nakonec ovládla poměrem 9:6. 

Ani za teroristy ale hráči APEKS nepolevovali, až na záblesk Jindřicha Chyby ve třiadvacátém kole, kde ZEDKO získal hned čtveřici úspěšných killlů, si SINNERS nepustili k tělu a výsledkem 16:8 ovládli první mapu. Fantastickým herním přednesem se prezentoval zejména Nor jkaem, kterému se povedlo za čtyřiadvacet kol nasázet stejný počet killů a byl u všeho důležitého, co se APEKS povedlo.
Finálové dějství Tipsport CS:GO Bratislava tak pokračovalo map pickem APEKS, mapou Overpass. A znovu to byla teroristická strana, která zažívala lepší vstup do mapy, tentokrát ale v podání STYKA a spol. Joakim 'jkaem' Myrbostad sice po čtyřiadvaceti zabitích na Nuku nestřílel prim, kde ale absendoval Nor, přišel chawzyyy. Ten si v úvodní trojici kol připsal hned šest zásahů a až čtvrté kolo tak úspěšně putovalo na stranu Čechů. SINNERS jakoby osvítilo za stavu 2:5. APEKS hráli velmi pohlednou hru opřenou o dávku šikovnosti a multikillů, od osmého kola se ale začala karta zápasu otáčet. NEOFRAG se ZEDKEM a beastikem hned několika čistkami dokázali otočit vývoj první půle až na stav 7:5 v jejich prospěch a nebýt tandemu STYKO - AcilioN, mohlo to dopadnout ještě o mnoho lépe. 

Po pokračujících rozmíškách na mapě Overpass se totiž do druhé poloviny vstupovalo za stavu 8:7 z pohledu svěřenců Tomáše Tomky. A SINNERS nepolevovali, rychlou trojicí roundů si došli pro čtyřkolové vedení, když za stavu 10:7 dokázal beastik nastřílet pohotový ace se svým kalašnikovem. Po tomto vyhraném kole, kdy na scoreboardu svítil stav 11:7, se ale začaly sny bortit. APEKS získali v rychlém sletu na svou stranu hned sedm kol v řadě  a po nekompromisní koncovce uzavřeli bratislavskou pohádku výsledkem 16:12.
SINNERS jdou navzdory porážce ve finále do čela MČR bodování | Zdroj: Facebook SINNERS
Hříšníci ale neodehráli vůbec špatné střetnutí, beastik byl z hlediska killů (27) nejvýraznější postavou celé druhé mapy a NEOFRAGOVI se ZEDKEM dnešní finále také chutnalo. Obrovskou pochvalu ale musí sklidit i navrátilec na scénu STYKO, který navzdory nepříznivým podmínkám z důvodu umístění do karantény nastřílel na dvou mapách solidních osmatřicet killů. APEKS tak i díky svému slovenskému hráči zvedli nad hlavy historický první poház z LAN akce a možná nastartovali sérii nových turnajových příběhů. SINNERS si alespoň připíši bohatý bodový zápis do MČR bodování, na jehož konci budou chtít znovu platit za krále tuzemské scény.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter APEKS
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.