Esport

Akademické Mistrovství se vrací ke kořenům. Tentokrát s novým herním titulem.

Akademické Mistrovství se vrací ke kořenům. Tentokrát s novým herním titulem.
30. 10. 2023
  |  

V pořadí již pátý ročník Akademického mistrovství v esportech, který pořádá Esportovní studentská asociace (ESA) se záštitou MŠMT, otevírá své brány a vyzývá studenty vysokých škol k reprezentaci své „Alma mater“. Letos je celý formát soutěže okořeněn novinkou v podobě změny titulu. Od počátku byl titul Hearthstone součástí 3E ligy a posléze Akademického Mistrovství. Pro tento ročník se však organizátoři rozhodli k radikálnímu kroku, kterým je právě jeho nahrazení titulem poněkud méně tradičním, tím je Rocket League.

„O změně v herním titulu jsme jednali již delší dobu, přičemž důvody které nás k
tomu vedli, byly spojeny především s upadající sledovaností a také hráčskou základnou. Od nového titulu Rocket League si tak slibujeme především lepší zážitek pro diváky hrou nepolíbené. Zároveň držíme pravidlo 3 odlišných titulů, které jsme si na počátku stanovili a které tak odůvodňuje například nezvolení Doty 2 a dalších titulů,” komentuje změnu Lubomír Mikuš, spoluzakladatel ESA.

Akademického mistrovství však kromě změny titulu prodělalo také změny
organizační. Řeč je především o členech organizačního týmu, který prošel částečnou
obměnou. Nové složení tak kromě zaběhlých procesů slibuje také inovace v podobě herního systému a vysílání průběhu ligy - to se vrátí zpět k hráčům, tak jako tomu bylo v začátcích ligy.

Stále platí, že zájem o Univerzitní ligu podporují také univerzity samotné. Důkazem
může být 6 podepsaných memorand s jejich zástupci a představiteli. I díky tomu
Akademické Mistrovství již odstartovalo letošní registrace, které jsou prvním krokem na cestě k uzavření zimního semestru a tedy Finále zimního semestru, které se odehraje od pátku do neděle 15. - 17.12 a které bude dostupné všem hráčům, ale i široké veřejnosti. Dění bude možné sledovat na platformě Twitch.tv na kanále ESA.

"Soutěžení mezi českými univerzitami v různých videoherních disciplínách v
současné době nemá příliš mnoho obdob, což si myslím, je škoda. Nejenže se lépe zocelíte se svými spolužáky, ale také tím významně posouváte akademický esport u nás a děláte dobré jméno své univerzitě. Navíc řada univerzit takovou reprezentaci mile ráda ocení a v případě úspěchu často i nějakým stipendiem. Proto bych rád všem studentům vzkázal, aby neváhali, spojili síly se svými spolužáky, a reprezentovali svou univerzitu," dodává Ondřej Petruška, organizátor ESA.

Nezapomnělo se ani na pravidelné vysílání veškerých klání, které tentokrát dostanou
pod křídla samotní hráči a lokální streameři. ESA si tím slibuje návrat zpět k hráčům, na kterých celá soutěž stojí. Jakub Čubík, spoluzakladatel ESA, objasnil, že "Naše scéna je poměrně malá v porovnání se zahraničím a proto chceme navázat na budování zázemí pro mladé talenty z našich řad. Za dobu našeho působení jsme pomohli desítkám hráčů a hráček dosáhnout a vyzkoušet si role organizátorů, streamerů, komentátorů, střihačů a dalších zaměření, která jsou ve světě esportu zapotřebí a díky kterým se dokáží v budoucnu lépe uplatnit."

Registrace do soutěže zůstávají otevřeny pro všechny studenty vysokých škol.
Výjimku však tvoří možnost uplatnit v týmu také jednoho středoškolského studenta, čímž se chce soutěž přiblížit také mladší generaci a zaujmout další vysoké a střední školy.

Lubomír Mikuš
tiskový mluvčí ESA

Článek je tisková zpráva Esportovní  studentské asociace
Zdroj úvodní fotky: Facebook @esportsa.cz

Author photo
Redakce Společná práce redakce Sazka Esport