Vláknina a její význam nejen u hráčů
Životospráva

Vláknina a její význam nejen u hráčů

Vláknina a její význam nejen u hráčů
19. 5. 2022
  |  

Dnes se podíváme na vlákninu. Zlepší ti hraní? Přímo určitě ne, ale jejím dostatek ve stravě ti zajistí lepší trávení, méně chuti na jídlo, snižuje glykemický index (který si rozebereme v dalším díle) a tohle vše ti určitě zlepší fyzickou a psychickou pohodu, která povede k lepším výsledkům a zdraví. A o to přece jde, ne?

Vlákninu obsahují potraviny rostlinného původu. Pro člověka nejvhodnější obiloviny, luštěniny, ovoce zelenina, brambory. Samozřejmě i výrobky z těchto plodin. Pokud si můj pravidelný čtenář, tak víš, že také záleží na kvalitě úpravy.

Co pro nás vláknina dělá?

Spoustu věcí, nicméně jich vypíchnu pár, které se hodí k našemu tématu:

  • Strava s vyšším obsahem vlákniny je hutnější a snižuje pocit hladu
  • Protože je tužší, musí se lépe a déle žvýkat
  • Snižuje glykemický index potravin
  • Zlepšuje průchodnost střev – pokud máš problémy se zácpou, měl by si jíst stravu bohatší na vlákninu, případně ji přidávat ve formě doplňku stravy

Vláknina se tedy doporučuje zejména při redukci váhy. Budeš se cítit déle nasycený, protože potrava s obsahem vlákniny se tráví mnohem déle. A také budeš mít menší nutkání se pořád něčím dojídat. Obsah vlákniny nebo její natrávení snižuje i úprava potravin. Uvedu pár příkladů.

Pokud jablko jím vcelku budu ho trávit déle, než kdybych z něj udělal pyré nebo fresh džus. U obilovin obsahuje více vlákniny méně zpracované zrno, nejvíce vlákniny totiž obsahuje slupka (semolina). Čím více zrno vymýláme, tím méně vlákniny bude výsledný produkt obsahovat a tím rychleji nastoupí pocit hladu.

A kde najdu nejvíce vlákniny?

V bobulovinách jako je rybíz, angrešt nebo hroznech. Dále jsou to výše zmíněné obiloviny a luštěniny. Pokud máš u luštěnin problém se zažíváním vyzkoušej černé fazole. Jsou skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin a neobsahují tolik enzymů způsobujících nadýmání.

Vláknina v doplňcích
Pokud se rozhodneš doplňovat vlákninu některým z doplňků stravy je důležité tak udělat samostatně, a ne s jídlem. Vláknina snižuje vstřebávání minerálů.

Věřím, že článek pomohl. Pokud by byla třeba individuální konverzace, stačí se ozvat a dáme hlavy dohromady.

Zdroj úvodní fotografie: unsplash.com

Author photo
Tomáš Průša Poradenství výživy se aktivně věnuji více jak 5 let. Přednášel jsem ve sportovních klubech a nyní se snažím pomáhat esportovcům zlepšovat jejich životní styl a tím i výkonnost.